fbpx
Connect with us

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 1 – fuga penalului de justiția din România

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 1 - fuga penalului de justiția din România - News Moldova

Profil de Candidat

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 1 – fuga penalului de justiția din România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


CONTEXT: Prezentarea platformei și viziunii candidatului în raport cu alegătorii este esențială pentru procesul democratic, consolidând încrederea, mobilizând alegătorii și stimulând dezbaterile politice și sociale relevante pentru bunăstarea comunității.

Prin urmare candidații au fost invitați să răspundă întrebărilor necesare creării următorului

PROFIL DE CANDIDAT

Datele furnizate de către candidați vor fi publicate de către cotidianul News Moldova și revista economică Moldova Invest în perioada martie – iunie 2024, urmând a fi promovate în plan local spre corecta și eficienta informare a alegătorilor.

Ion ȘTEFANOVICI: “O privire analitică în intimitatea partidelor politice” – PROFIL DE CANDIDAT

Numele Candidatului: Daniel Vasilica Harpa

Poziție pentru care candidează: Președinte Consiliul Județean Neamt

Județ: NEAMT

Ocupație actuală: Primar orașul Târgu-Neamț

Ionel Arsene face parte dintr-o lungă listă de politicieni condamnați pentru corupție care au fugit din țară de executarea pedepsei. Ceea ce îl evidențiază pe fostul președinte al CJ Neamț sunt metodele ”ingenioase” prin care tergiversează încarcerarea în sistemul penitenciar românesc

Pe 28 martie 2023, autoritățile judiciare italiene au anunțat că Ionel Arsene, care se predase la o secție de poliție din Bari a fost plasat sub arest la domiciliu. Legea italiană prevede că judecătorii pot refuza predarea unei persoane condamnate dacă acesta a obținut statutul de rezident. Statul român a demarat procedurile de extrădare a fostului deputat. Opt luni mai târziu, demersurile păreau să fie încununate de succes.Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 1 - fuga penalului de justiția din România - News Moldova

Curtea de Casație din Italia a decis pe 4 noiembrie 2023 predarea lui Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, autorităților din România

Hotărârea este definitivă. „În scurt timp va fi predat autorităților din țară”, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Dar, surpriză, pe 9 noiembrie, aceeași Alina Gorghiu comunica: „Magistratul de legătură cu Italia din cadrul Ministerului Justiţiei mi-a adus la cunoştinţă că avocaţii condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 şi 4 din CEDO).Ministerul Justiţiei şi ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanţa italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidenţiem condiţiile la standardele europene din penitenciar„.

Totodată, aflăm că judecătorii de la Curtea de Apel din Bari au suspendat pentru moment extrădarea lui Ionel Arsene și au dispus efectuarea unei expertize medicale a condamnatului. Medicii urmau să analizeze  dacă Arsene are probleme psihice, după ce avocații au invocat faptul că inculpatul ar suferi de patologii grave, de natură neuropsihiatrică, neputând fi extrădat în România. Mai exact, acesta ar suferi de depresie severă, existând riscul de suicid în cazul încarcerării în sistemul penitenciar românesc.

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 1 - fuga penalului de justiția din România - News Moldova

Pe 29 noiembrie 2023, Camera Deputaţilor a adoptat ”Legea fugarilor”. Înalta Curte de Casație și Justiție a României a sesizat, la finalul lui 2023, C.C.R. pe motiv de neconstituționalitate a actului normativ, prilej pentru Ionel Arsene de a se adresa din nou Curții Europene a Drepturilor Omului

Actul normativ adoptat prevede închisoare între şase luni şi trei ani pentru persoanele care nu se predau în 7 zile de la momentul condamnării. 

Alfredo Gaito și Mario Antinucci, avocații lui Arsene, s-au adresat la CEDO, cerând ”să ia măsuri urgente pentru suspendarea judecății la Curtea de Apel Bari, până la definirea completă a legitimității constituționale a așa-zisei legi a fugarilor”.

Avocații aduc drept argument sesizarea pe probleme de neconstituționalitate a legi, de I.C.C.J. la Curtea Constituțională a României.

În esență, sesizarea depusă de I.C.C.J. se consideră că legea încalcă articolul 21 din Constituție care prevede că ”părțile au drept la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil”, nefiind respectat nici principiul neretroactivității legii, deoarece vizează inclusiv persoanele deja condamnate și fugite din țară.

Curtea Constituţională a României a amânat miercuri, pentru data de 10 aprilie discutarea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu „Legea fugarilor”. Este a treia amânare. Pe lista fugarilor se află, pe lângă Ionel Arsene: Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România sau Dragoş Săvulescu.

 

Fostul președinte al CJ Neamț a fugit pe 22 februarie 2023 din țară, cu o săptămână înainte ca să fie condamnat de  Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență

În 2013, Arsene, care îndeplinea funcția de deputat în Parlamentul României și era președinte al organizației județene Neamț a unui partid politic, a fi primit suma de 100.000 euro de la o persoană martoră într-un restaurant din București.

Arsene a utilizat influența sa, sugerată că o deținea asupra unor persoane din conducerea Agenției Naționale de Integritate, pentru a facilita constatarea încălcării legilor privind conflictele de interese și incompatibilitățile în cazul unei persoane care ocupa o funcție de conducere în administrația locală la acea vreme.

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 1 - fuga penalului de justiția din România - News Moldova

Arsene a fost denunțat de către Gheorghe Ștefan, cunoscut și sub numele de „Pinalti”, într-o încercare de a scăpa de Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean de atunci.

Potrivit denunțului, Ștefan i-ar fi dat lui Arsene suma de 100.000 de euro pentru a interveni în declarațiile ANI împotriva lui Tărâță. Însă, în ciuda acestui demers, Tărâță nu a fost declarat incompatibil sau în conflict de interese.

Arsene a restituit doar 20.000 de euro din suma primită, afirmând că restul banilor au fost deja transferați altor persoane. Cu toate acestea, l-a asigurat pe Ștefan că va facilita atribuirea lucrărilor de construire a unei școli către firma lui Vasile Panaite, viitorul prefect de Neamț, la acea vreme primar la Dragomirești, promițând că acesta îi va oferi și lui Ștefan o parte din profit.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top