fbpx
Connect with us

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 3 – Un județ sufocat de tentaculele unei caracatițe politico-economice

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 3 – Un județ sufocat de tentaculele unei caracatițe politico-economice - News Moldova

Profil de Candidat

Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 3 – Un județ sufocat de tentaculele unei caracatițe politico-economice

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


CONTEXT: Prezentarea platformei și viziunii candidatului în raport cu alegătorii este esențială pentru procesul democratic, consolidând încrederea, mobilizând alegătorii și stimulând dezbaterile politice și sociale relevante pentru bunăstarea comunității.

Prin urmare candidații au fost invitați să răspundă întrebărilor necesare creării următorului

PROFIL DE CANDIDAT

Datele furnizate de către candidați vor fi publicate de către cotidianul News Moldova și revista economică Moldova Invest în perioada martie – iunie 2024, urmând a fi promovate în plan local spre corecta și eficienta informare a alegătorilor.

Ion ȘTEFANOVICI: “O privire analitică în intimitatea partidelor politice” – PROFIL DE CANDIDAT

Numele Candidatului: Daniel Vasilica Harpa

Poziție pentru care candidează: Președinte Consiliul Județean Neamt

Județ: NEAMT

Ocupație actuală: Primar orașul Târgu-Neamț

Scurtă recapitulare a episoadelor 1 si 2

Dragi cititori, în primul episod al Campaniei Profil de Candidat – dedicat cunoașterii fundamentate a lui Vasilică HAPRA, cel care aspiră la continuarea misiunii lui Ionel ARSENE la vârful Consiliului Județean Neamț, v-am prezentat epopeea judiciară a mentorului Arsene și încercarea penalului de a se sustrage de la executarea pedepsei la care a fost condamnat pentru faptele de corupție comise. – Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 1 – fuga penalului de justiția din România

În al doilea  episod, am readus în atenția publicului tragedia de la Spitalul Județean din Neamț, care a costat viața a zece persoane. Au fost descrise problemele grave de ordin administrativ și politizarea de la nivelul managementului instituției-fanion a sistemului de sănătate a județului. Desigur, aici am punctat pentru romașcani în primul rând „calitățile” profesionale ale fostului Manager al Spitalului Județean Neamț și actual candidat al PSD pentru Primăria Roman, Lucian Micu. – Moștenirea lui ARSENE pentru Vasilică HARPA: partidul și județul! Ep 2 – Lucian MICU și morții de la Spitalul Județean de Urgență

În acest episod ne-am propus să vă răspundem la mesajele dumneavoastră prin care formulați nedumerirea la cauzele care au condus și conduc la stagnarea economica a județului Neamț.

În general, principalele cauze care determină stagnarea economică a unei comunități sunt:

  1. Corupția și birocrația excesivă: Un mediu de afaceri corupt sau birocratic poate împiedica dezvoltarea afacerilor și investițiilor într-un județ.
  2. Lipsa viziunii și planificării strategice: O guvernare locală sau regională ineficientă poate duce la lipsa unei viziuni pe termen lung și a planurilor strategice pentru dezvoltarea economică a județului.

În materialele viitoare vom încerca să prezentăm și viziunea candidaților pentru județul Neamț, în măsura în care aceștia … au o viziune și un plan pentru dezvoltarea județului. Deocamdată însă, sunt în faza în care își anunță candidaturi și se pozează între ei. Strâng semnături de la cetățeni … dar nu le explică acestora ce au de gând să facă pentru ei.

Dintr-o analiză făcută de Moldova Invest, reiese că județul Neamț a accesat, raportat la numărul de locuitori, de patru ori mai puține fonduri europene decât județul Iași.

Analiza absorbției fondurilor europene în Regiunea de Dezvoltare NORD-EST. Județul IAȘI, pe locul 4 în țară la atragerea BANILOR EUROPENI

Dacă un ieșean a beneficiat de 12.487 de lei din fonduri europene din șase programe derulate în perioada 2014-2020, un nemțean a beneficiat de doar 3214 de lei, ceea ce îl situează pe ultimul loc în Regiunea NE, după Iași, Bacău, cu 10.218 lei, Vaslui cu 8.406 lei, Suceava, 6676 de lei și Botoșani cu 5193.

Oare motivul dezinteresului conducerii județului Neamț pentru fondurile europene este că utilizarea acestora este riguros monitorizată și controlată de UE?

Firmele controlate de Gheorghe (Ginel) Vlasie, cumătrul lui Ionel Arsene

Cu o cifră de afaceri de aproape 300.000.000 de lei în 2022, ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII DRUMURI ȘI AUTOSTRĂZI SRL, fosta AQUA PARK SRL, poate fi considerată pilonul central al rețelei de firme abonate la contracte din bani publici în județul Neamț. Gheorghe Vlasie, patronul firmei, a fost recent condamnat la 7 ani de închisoare într-un dosar de evaziune fiscală, pentru  constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală.

STEF EDIL CDP SRL, firmă din  Dumbrava Roșie, a fost administrată până în 2016 de Gheorghe Vlasie și există indicii solide că o controlează în continuare, printr-o rudă apropiată, care administrează și deține 100% părți sociale din firmă, încheie contracte importante de asfaltări, pe cont propriu sau în asociere cu ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII DRUMURI ȘI AUTOSTRĂZI SRL.

MAVGO HOLDING SRL, este o altă firmă care are ca obiect de activitate lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor din sfera de influență a lui Gheorghe Vlasie. Mavgo Holding este patronată de Florin Dumitru Pavel. Până în ianuarie 2014, Pavel a fost acționar și la firma Edil Ștef CDP, administrată la acea vreme de Ginel Vlasie. Societatea a fost asociată la contracte de lucrări cu ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII și STEF EDIL CDP SRL. Dintre contractele firmei merită menționat cel atribuit, prin licitație, în aprilie 2020, de Consiliul județean Neamț, pentru modernizarea mai multor drumuri județene. Valoarea contractului a fost de 411 milioane de lei. MAVGO HOLDING SRL a fost singurul ofertant.

Alte firme importante care ilustrează cum funcționează rețeaua de relații în  domeniul cheltuirii banului public din județul Neamț

DARCONS SRL este o altă firmă care încheie contracte importante de lucrări de drumuri în județul Neamț. Patronul firmei este Romică Rotaru, fost vicepreședinte din partea PSD al CJ Neamț. Fiul patronului, Alexandru Rotaru, a fost deputat PSD în perioada 2016-2020.

DARCONS SRL este firma care a executat lucrările de reabilitare a Podului de la Luțca, care s-a prăbușit. Cazul face obiectul unui dosar la DNA

O altă firmă din orașul Roznov, TRUST CCDP, face parte din asocierea de firme care a câștigat contractul de 80.000.000 de lei de întreținere a drumurilor din județul Neamț în perioada 2022-2025. Din asociere mai fac parte DRUPO SA,  ANTREPRIZA DE CONSTRUCȚII DRUMURI ȘI AUTOSTRĂZI SRL și STEF EDIL CDP SRL  Conform informațiilor apărute în presa nemțeană de-a lungul timpului, Daniel Niță era un prieten apropiat al lui Ionel Arsene. TRUST CCDP a deținut, o perioadă, în mod indirect, o televiziune apropiată grupării Arsene.

Un caz particular îl reprezintă DRUPO SA, firma a Consiului Județean  care se ocupa de întreținerea și repararea drumurilor. În 2014, societate a intrat în insolvență datorită mangementului defectuos și a asocierilor dezavantajoase cu firme private. Societatea a ieșit din insolvență în 2018 și se pare că a revenit la vechile obiceiuri.

În ziua de marți, 2 aprilie, au fost efectuate percheziții la sediul Drupo, fiind ridicate documente, într-un dosar ce vizează exploatarea ilegală de balast.

Percheziții la DRUPO SA, compania CONSILIULUI JUDEȚEAN NEAMȚ, într-un dosar de exploatare fără drept a agregatelor minerale și DELAPIDARE

CTT CONSTRUCȚII SAFE SRL, firma lui Florian Roșu, a încheiat multe contracte prin încredințare directă sau licitație în județul Neamț, din care se evidențiază un contract de 93.920.274 din 2020, pentru reabilitarea unor drumuri județene.

Cu probleme mari de corupție existente la nivelul județului Neamț ar fi trebuit să existe o delimitare clară față de „grupul ARSENE”! Această delimitare încă NU s-a produs

Într-o campanie normală și o evoluție politică normală, ar trebui să discutăm despre direcțiile esențiale în dezvoltarea unui județ. News Moldova va transmite de astăzi o adresă oficială candidaților desemnați pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean de către partidele parlamentare în care le vom solicita să prezinte public Viziunea și Programul lor pentru dezvoltarea județelor pe care intenționează să le conducă.

Vom reveni.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top