fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 – „Dosarul Tabla”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 - "Dosarul Tabla" - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 – „Dosarul Tabla”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.

Numele Candidatului: Costel ALEXE

Poziție pentru care candidează: Președinte al Consiliului Județean IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Președinte al Consiliului Județean Iași


Pe 29 ianuarie 2024, ÎCCJ a decis începerea judecării pe fond a  dosarului ”Tabla”, în care Costel Alexe este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare, după un an și jumătate în care avocații au tergiversat începerea judecății  dosarului fostului ministru

În luna august a anului 2020, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis Dosarul Tabla, o investigație referitoare la o presupusă mită în valoare de 20.000 de euro primită de către fostul ministru al Mediului, Costel Alexe.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 - "Dosarul Tabla" - News MoldovaLa cinci luni de la demararea anchetei, în data de 7 ianuarie 2021, DNA i-a adus  la cunoștință lui Alexe statutul de inculpat în acest dosar.

În iunie 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pentru mai multe fapte de corupţie: luare de mită şi instigare la delapidare, alături de fostul director general al combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

Au urma 18 luni în care avocații președintelui C.J.Iași au reușit să împiedice judecarea dosarului pe fond.

În ianuarie 2024, Înalta Curte de  Casație și Justiție a respins definitiv contestaţiile depuse de Costel Alexe şi de membri ai familiei sale implicaţi în acest caz, fiind menţinută decizia unui alt complet, din iunie 2023, prin care s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, precum şi a rechizitoriului întocmit de DNA.

Pe 24 martie 2024, a avut loc la I.C.C.J. primul termen în dosarul ”Tabla”.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 - "Dosarul Tabla" - News Moldova22 de tone de produse din tablă, mită pentru Alexe din partea combinatului Liberty Galați pentru eludarea legislației de mediu, se arată în rechizitoriul DNA

Costel Alexe este învinuit că, în aprilie 2020, în timp ce îndeplinea funcția de ministru al Mediului, a cerut fostului director general al combinatului Liberty Galați, Bogdan Grecu, 22 de tone de produse din tablă. În schimbul acestor produse, inclusiv tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă, ministrul ar fi promis să faciliteze obținerea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru combinat și să adopte o atitudine mai indulgentă în monitorizarea măsurilor luate pentru închiderea unei halde de zgură din cadrul Liberty Galați.

Neînchiderea depozitului de 50 de milioane de tone ar fi dus la trimiterea în judecată a României în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit procurorilor DNA, produsele de tablă primite de Alexe ca mită au fost livrate în aprilie și iulie 2020 la sediul din Sculeni al unei societăți comerciale administrate de fosta soție a președintelui CJ. Mituirea ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare încheiate de combinatul gălățean.

Pentru întâlnirea cu procurorii, Costel Alexe avea pregătit un bilețel cu șase răspunsuri evazive

În dosarul respectiv au fost întocmite mai multe procese verbale cu privire la percheziții. Referitor la percheziția la domiciliul oficial al lui Costel Alexe de pe strada Toma Cozma, polițiștii au constatat că altcineva locuiește acolo. Apartamentul aparține unui inspector de la Garda Forestieră Iași, care i-a permis lui Alexe să-și declare domiciliul acolo pentru a-și înscrie copilul la Colegiul Negruzzi. Alexe nu a locuit niciodată în acel apartament. Percheziția a continuat, iar Alexe a fost întrebat dacă deține documente sau mijloace de stocare relevante pentru dosarul Tabla. A negat deținerea unor astfel de elemente.

În timpul percheziției, au fost găsite asupra sa telefonul mobil, legitimația de deputat (chiar dacă nu mai deținea funcția la acel moment) și un bilețel cu scris de mână. Toate acestea au fost confiscate și s-a întocmit un proces verbal. Acesta conținea 6 replici simple pe care Alexe s-a pregătit să le reproducă în fața procurorilor:

Din ce îmi aduc aminte / Nu țin minte să / Nu-mi amintesc să / Ele treceau prin filtrul de legalitate și oportunitate a conducătorilor instituțiilor / Propunerile de la filiale erau recomandări / Unele ajungeau la mine și altele la ANAR”

Costel Alexe a decis să inițieze un divorț fictiv în momentul în care lucrurile au început să se complice în dosarul „Tabla”. Conform înregistrărilor DNA, cei doi soți au încercat disimularea mitei sub forma unui contract de sponsorizare

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 - "Dosarul Tabla" - News Moldova

A fost o despărțire bruscă și fictivă, având speranța că acest gest ar putea să-l absolve de răspunderea penală. Interceptările convorbirilor și filajele au dezvăluit adevărul. De fapt, Costel și Raluca Alexe formau un cuplu stabil, continuând să comunice zilnic, să facă planuri de afaceri și să petreacă timp împreună. Costel Alexe nu a părăsit niciodată apartamentul din Tătărași, unde locuia cu soția și cei doi copii. Divorțul formal a avut loc în octombrie 2020. Toate supravegherile din acea perioadă arată că în fiecare seară când se afla în Iași, Alexe mergea la apartamentul din Tătărași, unde locuiau soția și copiii, și rămânea acolo până dimineața următoare.

Pe 9 septembrie 2020, a fost interceptată o convorbire între Costel Alexe și soția sa, Raluca, într-un moment în care ancheta DNA își făcea simțită prezența, iar documentele pentru a acoperi mita de la Liberty erau elaborate.

Raluca Alexe avusese discuții prealabile cu reprezentanții Liberty și împreună au întocmit un contract de sponsorizare pentru produsele de fier vechi în valoare de 14.000 euro + TVA. Conversația dintre Costel Alexe și soția sa dezvăluie că fostul ministru încerca să-și pregătească partenera pentru posibilele întrebări din dosar. Era evident că Alexe dorea ca soția să fie instruită și pregătită pentru un eventual interogatoriu.

Alexe se implica, când era ministru, în administrarea unor firme apropiate, chiar dacă nu deținea oficial nicio calitate în acest sens

O înregistrare din dosarul Tabla indică faptul că Alexe avea discuții directe cu firme în care avea interese, despre aspecte precum facturile, plățile și serviciile ce urmau să fie prestate. Chiar și în calitate de ministru și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Iași în acea perioadă, Alexe era la curent cu detaliile și problemele legate de afaceri. De asemenea, l-a asigurat pe reprezentantul firmei cu care avea contract că va verifica situația plăților pentru serviciile oferite. În ciuda situației sale oficiale, Alexe a solicitat transmiterea facturilor prin intermediul WhatsApp pentru a putea efectua plata, chiar dacă discuția se referea la un contract încheiat cu o firmă privată.

În episodul viitor vom prezenta un alt episod din perioada în care Alexe era ministru al Mediului și  exercita presiuni pentru înlocuirea unor directori de la Romsilva cu persoane din sfera sa de influență.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top