fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 – Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 - Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 – Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.


Numele Candidatului: Costel ALEXE

Poziție pentru care candidează: Președinte al Consiliului JUDEȚEAN IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Președinte al Consiliului JUDEȚEAN IAȘI


PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 – „Dosarul Tabla”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 - Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA - News Moldova

Pe 20 aprilie 2021 înregistrările publicate de jurnaliștii de la Recorder au adus în atenția opiniei publice modul în care mai mulți șefi de direcții silvice din întreaga țară au fost schimbați din funcție în urma unei campanii de ȘANTAJ coordonată de Ministrul Mediului din acea perioadă, Costel ALEXE

Jurnaliștii de la Recorder au publicat înregistrări cu fostul ministru al Mediului, liberalul Costel ALEXE (actual președinte al Consiliului Județean Iași) și secretarul de stat în Ministerul Mediului din acea perioadă, Gelu PUIU, în momentul șantajării unor directori din Romsilva forțându-i să demisioneze.

Directorii din Romsilva erau amenințați cu controale de la minister care vor constata ”inevitabil” nereguli, până ce aceștia cedau și erau înlocuiți cu oamenii agreați de Alexe

Din înregistrări reiese că persoană care ar fi executat operațiunea ar fi fost secretarul de stat Gelu PUIU, la comanda șefului său, Ministrul Costel ALEXE. Puiu s-ar fi lăudat în fața apropiaților că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor evidenția invariabil nereguli. Ulterior, Gelu PUIU îi raporta ministrului Costel ALEXE, care se interesa punctual dacă funcțiile din țară au fost eliberate și ocupate de oamenii propuși de el.

Postul de la Câmpulung mergea să fie rezolvat fără girul lui ALEXE – ”Pentru Câmpulung nu mă mai interesează să vorbesc cu ministrul că este local”

Se pare că posturile care mergeau pe filieră locală, puteau fi discutate și stabilite fără girul lui Costel ALEXE. Cumva, reiese faptul că Alexe nu ar fi avut curajul să intre pe teritoriul colegului său de partid, Gheorghe FLUTUR.

Din înregistrările ajunse în spațiul public, se pare că Gelu PUIU i-ar explica unui coleg, că în respectiva seara urma să discute două chestiuni cu ministrul ALEXE: CA-ul și directorul tehnic, iar postul de la Câmpulung îl rezolvă singur, deoarece este local.

Gelu PUIU: Eu explicăm că este un post liber și la Câmpulung și vreau ca toată lumea să voteze favorabil. Ok atunci, mai este o chestiune, trebuie să o discut și asta cu ministrul. La Câmpulung nu mă interesează să vorbesc cu ministrul că este local (Suceava – n.r.). Dar am notat, am două discuții în seara asta: CA-ul și director tehnic.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 - Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA - News Moldova

Cazul directorului Direcției Silvice Mureș, Ilie COVRIG

Ilie COVIRIG, directorul Direcției Silvice Mureș era presat să își dea demisia, fiind amenințat cu trimiterea corpului de control.

Ilie COVRIG: Am fost chemat la Direcția Silvică unde mi s-a pus în vedere să demisionez pentru că asta vrea ministrul de atunci…Costel Alexe.Încă o perspectivă PENALĂ de la MINISTERUL Mediului via Costel ALEXE! Încă un DOSAR la DNA? - News Moldova

În urma aflării acestei decizii deja luată de ALEXE, COVRIG a discutat și cu liberalul Florin PETREA, cel care soluția și definitiva discuțiile care veneau de la București în Direcția Silvică Mureș.

Florin PETREAChiar lunea trecută m-a sunat ministrul… un pic așa… și a zis… cum am rezolvat treburile? Și îi zic… băi nu sunt rezolvate că e rămasă la 60 de zile. El a zis că dacă nu se rezolvă până pe 15  asta e… asta am vrut să zic…nu altceva.

Ilie COVRIG: Adică ce se întâmplă dacă nu se rezolvă până pe 15?

Florin PETREAO să trimită corpul de control…

Ilie COVRIG: Bă să îl trimită. Deci ministrul insistă, da? S-o lămurim! Deci domnul ministru Costel Alexe? El personal te-a chemat…bine de știut.

Cum îi ”freca” liniștea ALEXE lui Gelu PUIU când lucrurile nu erau rezolvate!?

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 - Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA - News Moldova

Când lucrurile NU mergeau așa cum își dorea, ALEXE îl contacta pe Gelu PUIU și îi cerea o copie a deciziei de numire a noilor șefi.

Un caz similar a fost la Sălaj, unde Gelu PUIU a declarat că ministrul ALEXE îi ”FREACĂ” liniștea dacă nu rezolvă.

Gelu PUIU: Da, domnu ministru! Sălajul eu știu că e gata. De când? E făcut! Uite acuma, acuma!

După discuția cu ALEXEPUIU își contacta oamenii din aparatul administrativ pentru a solicita informații suplimentare despre rezolvarea posturilor. Unde ministrul avea dubii, PUIU solicita o copie a deciziei.

Gelu PUIU: Domnul ministru vrea o copie după decizia de la Sălaj. A spus că nu s-a întâmplat nimic. Sunați la domnul care urmează să îl sune pe ministru și să îi spună că s-a rezolvat. Da? Ca să îi vină mesajul că tot îmi freacă liniștea.

După ce reușea să rezolve lucrurile, PUIU își suna șeful pentru a da raportul și a liniști apele!

Gelu PUIUEste ok! Astăzi a venit acceptul și mâine îl înscăunează pe celălalt. Păi eu îs pe perioadă nedeterminată Ce dracu? Să își dea acceptul să plece din funcție că dacă nu durează șapte luni. PA!

În locul celor schimbați erau aduși oameni de la partid, mulți dintre ei fără nicio legătură cu domeniul. Totul a fost posibil în mandatul lui Costel ALEXE, iar Gelu PUIU era intermediarul și purtătorul de discuții

Scandalul înregistrărilor a avut ca urmare demisia lui Gelu Puiu din funcția secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului din guvernul Florin Câțu. Costel ALEXE nu mai era ministru.

„Şi după difuzarea materialului lucrurile sunt neclare, pentru că acolo avem o incursiune de insinuări, rupturi din context”, se justifica Costel ALEXE în fața întrebărilor jurnaliștilor de la NEWS MOLDOVA

Imediat după ce înregistrările au fost făcute publice, în cadrul unei conferințe de presă, Costel Alexe a fost întrebat de jurnaliștii de la NEWS MOLDOVA cum comentează acuzațiile apărute în spațiul public, în care este vizat în mod direct.

ALEXE a răspuns că angajările la Romsilva se fac de către reprezentanții acestei instituții, ci nu de către ministru ori aparatul său de lucru: ”Ministerul Mediului nu are atribut de a interveni în angajările făcute la Romsilva sau alte entităţi. După cum bine ştiţi, Romsilva este o regie autonomă cu reguli clare în ceea ce priveşte angajarea sau înlocuirea unor directori cu o specificitate anume.

Nici ca ministru nu am avut astfel de intervenţii. Vreau să îi asigur pe cetăţenii României că la Ministerul Mediului cu toate altele sunt atribuţiile ministrului şi, evident, nu politica de cadre.”

”Şi după difuzarea materialului lucrurile sunt neclare, pentru că acolo avem o incursiune de insinuări, rupturi din context”,  a mai declarat ALEXE.

Întrebat de jurnaliștii ”NEWS MOLDOVA” dacă Gelu PUIU îi raporta în momentul în care funcțiile erau eliberate, Costel ALEXE a negat informația.

ALEXE  a declarat că avea discuții cu secretarii de stat despre tot ce înseamnă activitatea ministerului, mai ales atunci când erau existau plângeri sau sesizări.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 - Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA - News Moldova

Scandalul înregistrărilor a avut ca urmare demisia lui Gelu Puiu din funcția secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului din guvernul Florin Câțu.

În următorul episod rememorat din perioada în care Costel Alexe a fost Ministru al Mediului
vom reaminti cum erau obligați angajații de la Apele Române să lucreze la ranch-ul
înstăritului președinte al CJ Iași.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top