fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.7 – Cum funcționează „tabla” împărțirii contractelor cu Președintele Costel ALEXE la conducerea CJ Iași

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.7 – Cum funcționează „tabla” împărțirii contractelor cu Președintele Costel ALEXE la conducerea CJ Iași - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.7 – Cum funcționează „tabla” împărțirii contractelor cu Președintele Costel ALEXE la conducerea CJ Iași

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.


Numele Candidatului: Costel ALEXE

Poziție pentru care candidează: Președinte al Consiliului Județean IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Președinte al Consiliului Județean Iași


Între tabla împărțirii contractelor la Consiliul Județean Iași și celebrul dosar penal „Tabla” al lui Costel Alexe de la Ministerul mediului există o singură legătură: interacțiunea dintre funcția publică și mediul privat!

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 1 – „Dosarul Tabla”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.2 – Înlocuirea forțată a directorilor incomozi din ROMSILVA

Contractul a fost încheiat cu asocierea formată din firmele SC Eky Route SRL, SC Enviro Construct SRL. Valoarea contractului subsecvent este de 13.110.082,44 lei (TVA inclus).

Conform planului operativ aprobat de Consiliul Județean Iași, activitatea din perioada prevăzută în contract se va desfășura permanent sub coordonarea și controlul comandamentului instituit în cadrul Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.7 – Cum funcționează „tabla” împărțirii contractelor cu Președintele Costel ALEXE la conducerea CJ Iași - News Moldova

Cele mai „competente” firme din județul Iași și-au schimbat numele pentru a lăsa în urmă grave probleme penale

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep.3 – Muncitorii de la Apele Române lucrau la ranchul lui ALEXE

După cum News Moldova a mai relatat, EKY ROUTE este “înrudită” cu mai bătrâna EKY SAM. Ion Echimov a mai fost cercetat de DNA Iași într-un dosar în care se urmărea faptul că Eky Sam a obținut abuziv un contract de deszăpezire de de 1.127.563 lei pentru drumurile județene.

Şi acestea nu au fost singurele probleme în care EKY SAM s-a confruntat cu legea. În anul 2018, societatea a fost condamnată împreună cu foștii șefi ai Primăriei Ion Neculce  pentru fraudă cu fonduri europene.

Reamintim că sentința a fost pronunțată în luna mai 2018 dar abia la sfârșitul anului 2018 cei condamnați au primit de la judecători argumentele care au stat la baza deciziei de condamnare.

Prin aceiași sentință Ioan Echimov s-a ales cu sechestru pe avere iar firma Eky Sam s-a ales cu o amendă penală de 75.000 lei pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la obținerea de fonduri europene cu documente false. De asemenea din prejudiciul total de 638.030 lei, SC Eky Sam SRL trebuie să achite doar 104.855 lei iar diferența de 533.175 lei trebuie achitată de fostul viceprimar Neculai Mușat.

Firma ENVIRO CONSTRUCT este fosta firmă QUANTUM, controlată de Cristian MAFTEI

Firma ENVIRO CONSTRUCT este de fapt fosta firmă QUANTUM, patronată de Cristian MAFTEI. QUANTUM a înregistrat în ultimii ani datorii imense, ulterior, numele societății a fost schimbat în ENVIRO CONSTRUCT.

Condamnat pentru TRAFIC de INFLUENȚĂ, Cristian MAFTEI a fugit din țară, iar administratorul ENVIRO CONSTRUCT a fost schimbat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep. 4 – ”Subiecte servite” la concursurile de angajare organizate de CJ IAȘI

Enviro Construct duduia de contracte în 2013 și 2014. Zeci de milioane de lei veneau anual din contracte cu statul. Drumuri, clădiri, unde era o licitație importantă apărea și Enviro Construct. Societatea, controlată prin interpuși de Cristian Maftei, personaj urmărit internațional în ultimii ani, era percepută drept firma de casă a Consiliului Județean, având contract-cadru cu DADJ, contract pentru deszăpeziri, contracte de reparații de drumuri. După fuga lui Cristian Maftei.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep. 5 – Cum era condusă prin interpuși publicația ”Pulsul Ieșean” de către președintele CJ Iași

Explozia a venit odată cu USL: de la 1 milion la 33 de milioane cifră de afaceri

Cristian Maftei a avut legături strânse cu membri de la vârful Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu fiind naşul de la căsătorie al afaceristului. Nu a figurat vreodată ca acţionar sau administrator al firmei Enviro Construct. Dar unul dintre asociaţi este un fost angajat al Companiei Quantum, firmă pe care Maftei a a administrat-o şi de la care au fost transferate bunuri către Enviro.

În 2011, Compania Quantum a fost transferată în Sălaj şi băgată în insolvenţă cu datorii de 13 milioane lei, moment în care Enviro Construct a explodat în mediul de afaceri local. De la o cifră de afaceri de 920.000 lei şi doi angajaţi în 2010, afacerile Enviro au crescut în doar un an la 14,5 milioane lei, până la 33 de milioane lei în 2014.

Foștii angajați, la butoane

Enviro Construct este deţinută de Iulian Mădîrjac, fost angajat al Companiei Quantum, şi Irina Sîrghi, apropiată a lui Cristian Maftei. De la momentul fugii din ţară a lui Maftei, în iunie 2014, Enviro Construct a câştigat sau a fost implicată în contracte cu instituţii publice în valoare de peste 85 milioane lei, fără TVA. Cele mai importante contracte au fost la Consiliul Județean. Numai în 2016, Enviro a încheiat trei contracte de la DJADP cu o valoare de peste 4,6 milioane lei, la care se adaugă 15,9 milioane lei pentru deszăpezire (contract pe patru ani), plus 27 milioane de lei plombarea drumurilor județene.

Începând din 2020, după venirea la Consiliului Județean a unui alt liberal (Alexe), firma și-a reactivat conexiunile și încheie din nou contracte la Consiliul Județean sau cu primăriile din județ.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Costel ALEXE, Președintele CJ Iași? Ep 6 – ȘCOALA „politică” Relu FENECHIU! Cum au evoluat discipolii săi?

Următorul episod al seriei de articole dedicate candidatului la funcția de președinte a Consiliului Județean Iași, va reaminti modul în care ziua de naștere a lui Costel ALEXE a prilejuit un program artistic în cadrul căruia  copiii din cadrul DGASPC, aduși la CJ, au cântat inclusiv ”La mulți ani” pentru iubitul conducător


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top