fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- „Dosarul Flux”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- "Dosarul Flux" - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- „Dosarul Flux”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.

Numele Candidatului: Mihai CHIRICA

Poziție pentru care candidează: Primar al Municipiului IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Primar al Municipiului Iași


SURSA FOTO: DIGI24Pe 16 ianuarie 2024, Curtea de Apel Iași a constat legalitatea sesizării instanţei prin rechizitoriul DNA şi a dispus începerea judecăţii în dosarul ”FLUX”, în care primarul Iașului, Mihai CHIRICA este inculpat pentru complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată

Pe 16 ianuarie 2024, Curtea de Apel Iași a constat că neregularităţile actului de sesizare, astfel cum au fost constatate prin încheierea Curţii de Apel Iaşi din 15.12.2023, au fost remediate de procuror, a constat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DNA și a dispus trimiterea în judecată a lui Mihai CHIRICA alături de fostul viceprimar al Iașului, alți doi funcționari din primărie și de  patronul unei firme de construcții.

Finalizat în 7 luni, dosarul DNA a ajuns să fie judecat după încă un an și jumătate de tergiversări procedurale, din care se evidențiază o cascadă de abțineri a judecătorilor învestiți cu judecata cauzei

Cercetarea penală în dosarul ”Flux” a început pe 17 ianuarie 2022 și a fost finalizat pe 14 iulie 2022 cu soluția de  trimitere în judecată.

Dosarul expune o schemă imobiliară  în care sunt implicați: Mihai Chirica, fost și actual primar al municipiului Iași, acuzat de complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, în cazul în care funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un beneficiu necuvenit, și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), Gabriel Harabagiu, fost viceprimar al municipiului Iași la momentul în care au avut loc faptele, învinuit de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu, în situația în care a obținut, pentru sine sau pentru altul, un beneficiu necuvenit, Anca Nora Brândușescu, arhitect-șef al municipiului Iași și conducătoarea Direcției de Arhitectură și Urbanism, învinuită de comiterea infracțiunilor de fals intelectual și abuz în serviciu, în cazul în care funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un beneficiu necuvenit, Mariana Popa, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, învinuită de abuz în serviciu, în situația în care funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un beneficiu necuvenit. 

SC Flux SRL și administratorul său, Tudor Cheșcu, sunt acuzați de complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, în cazul în care funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un beneficiu necuvenit.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- "Dosarul Flux" - News Moldova

Care sunt faptele concrete reținute de procurorii DNA în seama primarului Iașului?

În octombrie 2018, Chirica, Harabagiu și Brândușescu au semnat documente de atestare a construcției/extinderii unei clădiri, situată pe strada Vasile Lupu nr. 95G din Tătărași, conform cărora firma Flux SRL a respectat autorizația de construcție din 2012. Autorizația inițială prevedea o clădire cu regimul de înălțime S1+S2+P (două subsoluri plus parter) destinată spațiilor comerciale și birourilor.

În realitate, Flux SRL, patronată de familia Cheșcu, a ridicat ilegal un bloc de locuințe cu șase nivele în plus față de autorizație, încălcând Planul Urbanistic Zonal.

Unul dintre documentele semnate a permis intabularea imobilului, facilitând astfel „legalizarea” acestuia și vânzarea apartamentelor.

Anchetatorii au descoperit că, în efortul de a-i ajuta pe Cheșcu, funcționarii Primăriei au întocmit patru certificatele de atestare a construcției, cu același număr de înregistrare, din care trei nu au fost accepate de Oficiul de Cadastru.

Într-o situație probabil fără precedent, nu mai puțin de cinci judecători s-au abținut să judece dosarul lui Chirica

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- "Dosarul Flux" - News Moldova

Se pare că Mihai CHIRICA, pe lângă o echipă de avocați pricepută în a găsi lacune procedurale în dosarele acestuia, beneficiază și de o serie de coincidențe stranii; Magistrații ieșeni învestiți cu judecata cauzelor lui Chirica descoperă că, ei sau rudele acestora au avut legături de ordin administrativ sau legal cu primarul Chirica, care îi pun în incompatibilitate de a judeca dosarelor acestuia.

În faza de la Camera Preliminară,  trei judecătoare au făcut cerere de abținere în dosarul lui Chirica. Prima judecătoare, s-a retras din dosar din cauza faptului că soțul său, arhitect, este membru al comisiei de oportunitate care emite primele avize pentru proiectele urbanistice supuse ulterior aprobării Consiliului Local.

Al doilea magistrat, a decis să facă cerere de abținere, deoarece a participat la analiza Dosarului Flux în calitate de judecător de drepturi și libertăți, iar a treia a constatat că în anul 2015, când era magistrat la Judecătoria Iași, a emis o sentință care a fost utilizată ca probă într-un nou dosar de corupție investigat de DNA Iași, și s-a abținut și ea.

Nici după ce Curtea de Apel Iași a dat undă verde judecării cauzei pe fond, lucrurile nu s-au îmbunătățit.

Prima judecătoare învestită pentru a lucra la dosarul aflat pe fond a solicitat să fie retrasă de la caz din motiv de conflict de interese, deoarece soțul ei ocupă funcția de director al Direcției Locale de Evidență a Persoanelor, care este în subordinea inculpatului Mihai Chirica.

Următoarea judecătoare desemnată cu judecarea dosarului a decis și ea să facă cerere de abținere, care a fost aprobată pe data de 1 februarie 2024.

De curând, Chirica a mai fost trimis în judecată într-un dosar penal ce vizează fapte de corupție

Veranda” este al doilea dosar în care a fost trimis în judecată Mihai Chirica în acest an.  În februarie, primarul Iașului a fost trimis în judecată în  dosarul „Flux”. În alt  dosar, ”Skoda”, în care a fost judecat primarul Iașului până în 2023, , instanța a dispus încetarea procesului penal deoarece faptele s-au prescris.

Dosarul ”Skoda” va fi subiectul următorului episod dedicat candidatului la primăria Iași, Mihai CHIRICA.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top