fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 – „Dosarul Skoda”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 - „Dosarul Skoda” - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 – „Dosarul Skoda”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.

Numele Candidatului: Mihai CHIRICA

Poziție pentru care candidează: Primar al Municipiului IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Primar al Municipiului Iași


PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- „Dosarul Flux”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 - „Dosarul Skoda” - News Moldova

O decizie a Curții Constituționale din 2022 l-a salvat pe Mihai Chirica de dosarul penal ”Skoda”

Procurorii DNA Iași au declanșat urmărirea penală în dosarul ”Skoda” pe 13 ianuarie 2015.  Au avut loc primele audieri, iar prejudiciul estimat era de peste 500.000 de lei. În 2017, averile lui Chirica, devenit între timp primar al Iașului, și altor nouă inculpați în dosarul ”Skoda” au fost puse sub sechestru judiciar. În ianuarie 2021 Chirica a fost trimis în judecată.

În mod concret, Mihai Chirica, în acea perioadă viceprimar, împreună cu  primarul Iașului, Gheorghe Nichita și încă trei funcționari publici erau acuzați că au încălcat prevederile legale la achiziția a patru autoturisme marca Skoda

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 - „Dosarul Skoda” - News Moldova

Faptele s-au consumat în 2013, când era în vigoare o lege din 2009 potrivit căreia autoritățile publice nu aveau voie să achiziționeze în leasing autoturisme noi.

Conform rechizitoriului procurorilor , Primăria Iași a camuflat destinația mașinilor, prin documentația de licitație beneficiar era Poliția Locală. Autovehiculele aveau însă să fie folosite de personalul primăriei.

O altă ilegalitate identificată de procurori se referea la caietul de sarcini pentru licitație. Toate caracteristicile și datele tehnice restrângeau domeniul achiziției la o singură marcă și o singură firmă producătoare. Au fost semnate patru contracte ilegale de leasing operațional pentru trei autoturisme Skoda Octavia și unul pentru o Skoda Superb. Împreună cu Gheorghe Nichita și Mihai Chirica, în dosar au fost trimiși în judecată Dumitru Tomorug, director tehnic la Primăria Iași, Doina Florescu, șefa serviciul juridic, și Constantin Chișcă de la serviciul administrativ al municipalității.

O a patra Skoda, oferită bonus, a ajuns la amanta lui Gheorghe Nichita.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 - „Dosarul Skoda” - News MoldovaÎn ceea ce-l privește pe Chirica, în rechizitoriu se preciza:„În perioada februarie – mai 2013, inculpatul Mihai Chirica a aprobat mai multe acte prin care se solicita «achiziționarea a 4 autoturisme cu un grad de operativitate ridicat și dotate corespunzător», aprobând ulterior și Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 autoturisme prin leasing operațional, document în conținutul căruia au fost inserate specificații tehnice proprii unui anume producător și unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda.

Urmărirea penală în dosarul lui Chirica a durat șase ani. DNA Iași a avut nevoie de trei ani ca să-și dea seama că e obligată să-și decline competența

Dosarul ”Skoda” a fost instrumentat de DNA până în 2018, când a insituția a constatat că faptele cercetate nu sunt de competența sa, iar dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Anul 2018  a fost, de altfel, un an slab pentru DNA Iași. Cu doar 9 persoane trimise în judecată și patru rechizitorii întocmite, DNA Iași s-a situat în 2018 pe ultimul loc între structurile teritoriale ale DNA.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 - „Dosarul Skoda” - News Moldova

Judecarea dosarului ”SKODA” a fost întârziată într-un stil devenit caracteristic cauzelor penale lui Chirica . Cu toate acestea, primarul Iașului nu se ferea să declare presei că: ”dorește acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate!” 

În ianuarie 2021, Chirica este trimis în judecată în dosarul ”SKODA”. La prima înfățișare, judecătoarea Sabina Adomniței, soția fostului președinte al Consiliului Județean, Cristian Adomniței, a cerut să fie retrasă din cauză. Cererea ei a fost inițial respinsă, însă, la următoarea înfățișare, a depus o nouă solicitare și a fost în cele din urmă îndepărtată din dosar.

Ulterior, inculpații au încercat să obțină recuzarea judecătoarei care i-a luat locul Sabinei Adomniței, fără succes. Cu toate acestea, un an mai târziu, au reușit să obțină strămutarea dosarului la Judecătoria Bârlad, deoarece cazul Chirica era excesiv mediatizat în Iași.

Când a aflat că a fost trimis în judecată, Chirica declara presei: ”Așa cum am spus întotdeauna, am încredere deplină în actul de justiție și vom colabora cu judecătorii astfel încât să ne dovedim nevinovăția cât mai repede. Personal, pentru a nu afecta imaginea orașului nostru, am dorința ca acest proces să fie cât mai scurt și rog instanța să soluționeze acest dosar cu înțelepciune și celeritate!

Pe 26 mai 2022, Chirica are surpriza vieții lui: O decizie a Curții Constituționale făcea ca termenul de prescripție de opt ani a infracțiunii de abuz în serviciu pentru care era judecat să se fi împlinit

Un dosar cu un probatoriu extrem de solid a fost spulberat de inactivitatea și gafele legiuitorului, care a netezit drumul spre o decizie a Curții C0nstituționale care salva de la pușcărie corupți de rang înalt.

Conform vechiului Codului Penal, din 1968, termenul de prescripție al faptelor penale se întrerupea şi se relua de la zero „prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuie comunicat învinuitului sau inculpatului”. Noul Cod Penal din 2009, a înlocuit expresia cu „prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.”

În mai 2022, CCR a decis că această formulare este neconstituţională, întrucât este „neclară, imprevizibilă, incoerentă şi lipsită de previzibilitate”, cerând imperativ legiuitorului să o modifice.

Parlamentul  a operat modificările necesare și s-a revenit la textul din vechiul Cod Penal. Trebuie menționat că, Curtea Constituțională se pronunțase în materie încă din 2018. Legiuitorul a rămas pasiv timp de patru ani.

Curtea a arătat că din anul 2018, de la prima decizie a sa în această materie şi până la modificarea legislativă de pe 30 mai 2022, în legislaţia penală nu au existat cauze care să întrerupă cursul termenului prescripţiei răspunderii penale.

Pentru Mihai Chirica, decizia Curții Constituționale însemna că termenul de prescripție de 8 ani aplicabil infracțiunii de abuz în serviciu pentru care era judecat a curs neîntrerupt.

Pe cale de consecință, pe 16 ianuarie 2023, magistrații de la Judecătoria Vaslui au dispus încetarea integrală a procesului, constatând că faptele de care era acuzat Mihai Chirica pe vremea când era viceprimar au fost realizate în perioada 2013 – 2014, iar prescripția răspunderii penale pentru abuz în serviciu este de 8 ani.

În episodul următor vom descriere cum a fost eliberat Primăria Iași în timp record certificatul de urbanism pentru palatul fiului primarului Chirica.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top