fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 3 – Certficat de urbanism eliberat în timp RECORD pentru palatul fiului

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 3 - Certficat de urbanism eliberat în timp RECORD pentru palatul fiului - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 3 – Certficat de urbanism eliberat în timp RECORD pentru palatul fiului

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.


Numele Candidatului: Mihai CHIRICA

Poziție pentru care candidează: Primar al Municipiului IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Primar al Municipiului Iași


PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- „Dosarul Flux”

În 2022, primăria condusă de Mihai Chirica a reușit performanța să elibereze cerificatul de urbanism pentru vila fiului minor în doar 7 zile

Necunoscute sunt căile Primăriei Iași, cu atât mai mult cu cât Chirica păstorește frâiele instituției; aceasta pentru că edilii manifestă imunitate la fenomenul birocratic, documentele oficiale care le fac personal trebuință având termen de emitere tocmai „ieri”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 – „Dosarul Skoda”

Drumul documentului nu a fost deloc anevoios, acesta fiind parcurs fără multe opreliști și vămi, astfel că, de la momentul depunerii cererii de emitere a certificatului de urbanism, până la momentul eliberării acestuia, nu au trecut decât 7 zile, în condițiile în care termenele prevăzute de lege sunt de 15 zile pentru eliberarea certificatului de urbanism, respectiv 30 de zile pentru emiterea autorizației de construcție.

Potrivit 7iasi.ro, la numai două minute de la momentul depunerii respectivei cereri, înregistrată pe numele lui Ștefan Chirica, aceasta a intrat în competența arhitectului șef Alexandru Mustiață. De acolo, actul a ajuns pe masa șefei Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu, căreia nu i-au trebuit mai mult de 10 minute pentru semnarea documentului, aceasta redirecționându-l, în alte 10 minute, către mapa viceprimarului Daniel Juravle. Într-un final, în data de 28 iulie, cu zece minute înainte de începerea programului de lucru (07.48), certificatul de urbanism a ajuns la Registratura Primăriei.

SURSA FOTO: DIGI24

Ne exprimăm, pe această cale, satisfacția observării unui management operativ în ceea ce privește derularea procedurilor administrative la nivel de administrație publică locală, urgența cu care Primăria tratează problemele „cetățenilor” neputând decât să ne dea speranțele justificate ale nașterii unei relații de întrajutorare și respect reciproc între oficiali și locuitorii urbei

Coincidență sau nu, respectivul certificat de urbanism a fost eliberat pentru ridicarea unei vile de 800 metri pătrați, pe care primarul Chirica intenționează să o construiască pentru fiul minor.

Informăm cititorii News Moldova cu privire la faptul că softul utilizat în cadrul Primăriei Iași permite urmărirea unui document pe întreg traseul parcurs, de la momentul înregistrării cererii, până la momentul eliberării respectivului act, în cazul de față a certificatului de urbanism sau autorizației de construire. Astfel, programul informatic are capacitatea de a delimita perioadele de timp în care documentul este repartizat fiecărui funcționar public, înspre consultare și avizare.

Nu ne caracterizează absurditatea în ceea ce privește clemența cu care am binevoi a trata problema, în condițiile în care, pentru cetățenii de rând, Primăria Iași ar demonstra același interes și operativitate în a răspunde solicitărilor primite în interiorul termenelor legale – ne referim aici la răspunsuri la solicitările de eliberare a certificatelor de urbanism pentru împrejmuiri, pentru branșamente la rețelele de utilități sau pentru construirea unei case, multe dintre acestea soluționate după luni de zile, uneori chiar ani

Toate acestea în condițiile în care primarul Chirica este în cunoștință de cauză, însă solicită tacit răbdare … pentru că numai „cu răbdare se trece marea”, conform zicalei.

Astfel, potrivit declarațiilor acestuia, acordate jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, ar trebui implementate următoarele măsuri care ar decongestiona volumul de muncă: „Repartizarea mai eficientă a sarcinilor de serviciu între serviciile, birourile şi compartimentele Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism. Realizarea unor planuri de soluţionare a documentaţiilor de urbanism şi raportarea săptămânală a progresului. Organizarea mai eficientă a activităţii de audienţe şi sprijinirea acesteia de către angajaţi ai altor direcţii ale Primăriei”.

Disfuncționalitățile sunt remarcate și de consilierii locali, membrii ai Comisiei de Urbanism, care au menționat faptul că cei primiți în audiență acuză întârzieri majore în privința eliberării certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire: „Șase cetățeni am primit în audiență în ultimele 2 zile care mi-au relatat situații revoltătoare: de 4 luni așteaptă emiterea unui certificat de urbanism pentru ”închidere portic proprietate” sau ”construire locuință individuală”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 3 - Certficat de urbanism eliberat în timp RECORD pentru palatul fiului - News Moldova

Supunem atenției mesajul unui locuitor al Iașului, făcut public de consilierul Iulian Nicolau, președintele Comisiei de Urbanism; ieșeanca a așteptat mai mult de doi ani pentru a intra în posesia unei autorizații de construire pentru o casă:

„În anul 2019 am început demersurile pentru proiectarea și construirea unei case pe un teren de cca 500mp, în Iași. Primul pas era întocmirea și aprobarea unui PUZ, ceea ce am demarat imediat. În anul 2020, am mers la bancă și, pe baza veniturilor salariale, am primit asigurări că vom primi credit pt construire, foarte necesar nouă. Au trecut mai mult de 2 ani. Vă vorbesc azi din față băncii, care tocmai mi-a comunicat că au fost schimbate condițiile de creditare și creditul nostru nu mai poate fi aprobat. Acum 1 an, probabil că se putea. Acum 1,5 ani, cu siguranță încă se mai putea să fie aprobat.

Vă întreb, domnule Primar, domnule Arhitect Șef, domnule Arhitect, cum este posibil ca un PUZ al Primăriei întocmit pt 100 de hectare să poată fi aprobat în mai puțin de 1 an, iar aprobarea PUZ-ului meu, pt o casă, pe un teren de 500mp, să dureze 2-3 ani? Acum sunt la etapa întocmirii actelor necesare obținerii Autorizației de Construire, dar, înțelegând că mai durează încă vreun 1 an, voi renunța. Visul casei noastre a devenit un coșmar.”

În următorul episod dedicat candidatului la primăria Iașului, Mihai Chirica, vom povesti cum a ajuns acesta să fie condamnat DEFINITIV pentru rasism


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top