fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 4 – Condamnat definitiv pentru RASISM

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 4 - Condamnat definitiv pentru RASISM - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 4 – Condamnat definitiv pentru RASISM

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.


Numele Candidatului: Mihai CHIRICA

Poziție pentru care candidează: Primar al Municipiului IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Primar al Municipiului Iași


PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 4 - Condamnat definitiv pentru RASISM - News Moldova

În ocombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, printr-o sentință definitivă, menținerea amendei de 10.000 de lei aplicată de către CNCD lui Mihai Chirica pentru declarațiile rasiste făcute în timpul unei emisiuni de televiziune

„Resursa principală a unui stat care se dorește a fi longeviv este educația. Nu se investește în educație – putem spune «La revedere!». Adică o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi. Adică o să ne conducă, pur si simplu o să te trezești la Primăria Municipiului Iași cu un congolez – că mai sunt și de ăștia de naționalitate română, dar se comportă ca niște congolezi – și or să vrea să ne conducă. Pentru că nu se mai pune accent pe educație”, a spus Chirica în cadrul interviului.

Amenda primită a fost contestată de către Mihai Chirica la Curtea de Apel Iași, acesta susținând că nu a făcut trimitere niciun moment la culoarea pielii, nu a declarat că „albii vor fi înlocuiți cu negri”, nu a pronunțat cuvântul „maimuță” în mod comparativ, iar declarațiile nu au vizat niciun moment o discriminare „pe considerentul culorii pielii” sau a „statutului de inferioritate umană”, așa cum argumenta CNCD.

Un complet condus de judecătorul Andrei Florin Alexandru a anulat sancțiunea pe motiv că afirmațiile lui Chirica „relevă lipsa oricărui scop sau intenții de a aduce atingere demnității umane, ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate sau la o categorie defavorizată” și că CNCD a utilizat „un raționament greșit, în mod intenționat și abuziv, introducând elemente ce se nu se regăsesc în afirmațiile incriminate”.

După această sentință, potrivit reporteris.ro, judecătorul era parte, în aceeași perioadă, a unor dosare în care reclama drepturi salariale, iar pârât era chiar CNCD.

CNCD a făcut recurs, cerând menținerea amenzii, iar miercuri această cerere a fost admisă de judecătorii de la Înalta Curte, care au casat sentința de la Curtea de Apel Iași și au respins acțiunea lui Chirica.

„Respinge excepţia nulităţii recursului. Admite recursul declarat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării împotriva sentinţei nr. 74/2020 din 3 august 2020 pronunţate de Curtea de Apel Iaşi – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa şi, rejudecând: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Chirica Mihai, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ca neîntemeiată. Definitivă. Soluţia va fi pusă la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Pronunţată astăzi, 19 octombrie 2022.”

În următorul episod, vom descrie modul în care a ajuns Primăria condusă de Mihai Chiric să fie obligată să plătească penalități de întârziere de peste 60.000 de lei către o firmă de construcții


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top