fbpx
Connect with us

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 6 – Dosarul penal ”Veranda”

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 6 – Dosarul penal ”Veranda” - News Moldova

Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 6 – Dosarul penal ”Veranda”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ne apropiem de un moment extrem de important definit de exercitarea votului de încredere acordat de către cetățenii Iașului Președintelui Consiliului Județean și Primarului municipiului reședință de județ. Pe cale de consecință, în perspectiva luării unei decizii în deplină cunoștință de cauză vom realiza portretul candidatului Costel ALEXE și al lui Mihai CHIRICA într-o manieră etapizată care să permită reflectarea cât mai exactă dar și completă a celor doi oameni politici care intenționează să ceară un nou vot de reprezentare din partea ieșenilor pentru perioada 2024 – 2028.


Numele Candidatului: Mihai CHIRICA

Poziție pentru care candidează: Primar al Municipiului IAȘI

Județ: IAȘI

Ocupație actuală: Primar al Municipiului Iași


PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 6 – Dosarul penal ”Veranda” - News Moldova

Pe 19 aprilie 2024, Mihai CHIRICA a fost trimis în judecată în Dosarul ”VERANDA” pentru   abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată . Prejudiciul estimat de procurorii DIICOT este de 12 milioane de euro

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 6 – Dosarul penal ”Veranda” - News Moldova

În rechizitoriul procurorului de caz, primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea ilegală a spațiului de pe Hala Centrală unde funcționează Restaurantul Veranda. Printre cei trimişi în judecată se figurează nu mai puțin de 30 de persoane, printre care arhitectul-şef Alexandru Mustiaţă, şeful Direcţiei Juridice Cristina Oţeleanu şi Raluca Mocanu, fost arhitect şef al municipiului Iaşi.

Toate acuzațiile împotriva primarului Mihai Chirica derivă din trei documente pe care acesta le-a semnat: o autorizație de construire, un certificat de atestare a edificării construcției și o adresă-acord, care au certificat, contrar realității, că un spațiu construit pe imobilul Hala Centrală din municipiul Iași respectă legislația. Constructorul este fima M.Chim SRL, firma omului de afaceri Cristin Zămoșteanu.

Astfel, pe 28 august 2019, Chirica a semnat o autorizație care modifica o altă autorizație din 2017 și atesta că pe Hala Centrală a fost amenajat „un etaj tehnic”, o informație falsă. În plus, regimul de înălțime și volumul de construcție a clădirii nu corespundeau cu autorizația din 2017, iar numărul locurilor de parcare nu fusese recalculat.

Spațiul construit fără autorizație nu era un etaj tehnic, ci o sală de evenimente de câteva sute de metri pătrați, bar și restaurant.

Pe 12 ianuarie 2021, Chirica a semnat un certificat de atestare care, din nou în mod fals, indica respectarea autorizațiilor din 2017 și 2019. Pe lângă încălcările anterioare, de data aceasta s-a adăugat și o încălcare a dimensiunilor „etajului tehnic”.

Ultimul document semnat de primar, în data de 8 iulie 2021, cuprindea acordul pentru ca spațiul denumit „etaj tehnic” să fie atribuit calitatea de „unitate individuală”.

Trei martori din dosar au relatat în fața procurorului că, în momentul semnării, Mihai Chirica era  că lucrările la imobilul respectiv nu respectau autorizațiile.

„Cele trei infracțiuni au fost comise prin aceeași acțiune, de atestare a unor aspecte necorespunzătoare adevărului, care prin prisma împrejurărilor și urmărilor pe care le-a produs, realizează conținutul celor trei infracțiuni (…) Pe lângă starea de pericol pentru relațiile sociale privitoarea la încrederea de care se bucură înscrisurile oficiale, faptele descrise mai sus au avut ca urmare eliberarea autorizației de construire, construirea imobilului cu încălcarea prevederilor legale”, se arată în rechizitoriul procurorului DIICOT.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 1- „Dosarul Flux”

Dosarul ”VERANDA” derivă  dintr-un dosar deschis împotriva lui Cristin Zămosteanu în 2019, în care acesta este acuzat de provocarea unui prejudiciu de 12 milioane de euro bugetului de stat

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 6 – Dosarul penal ”Veranda” - News Moldova

În 2016, firma lui Zămoșteanu, M.Chim SRL, a solicitat autorizarea pentru mai multe lucrări de amenajare interioară și modificare a fațadei, precum și pentru supraetajarea parțială a clădirii Halei Centrale pentru construirea unui spațiu comercial și a unei terase acoperite.

În 2019, procurorii DIICOT au deschis un dosar pe numele lui Zămoșteanu și a altor două persoane pentru: constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. Conform procurorilor, aceștia au inițiat o grupare infracţională organizată, ce avea drept scop obţinerea de bani prin sustragerea de la plata şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, în cauză s-a dispus măsura arestului preventiv.

Firul cercetării procurorilor avea să ajungă la Chirica, fiind descoperite probe că  autorizarea spațiului de pe Hala Centrală unde funcționează Restaurantul Veranda, fusese ilegală.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 2 – „Dosarul Skoda”

500.000 de euro pentru numirea arhitectului-șef al Iașului!!!

Rechizitoriul procurorilor DIICOT consultat de ReporterIS, dezvăluie și alte elemente de senzație privind corupția de la nivelul municipalității ieșene. Conform declarației unui martor în cauză, un investitor ar fi afirmat referitor la numirea arhitectului-șef al Iașului:  „Să nu se pună cu mine, că am dat 500.000 de euro pentru ca el să fie arhitect-șef!”. Rămâne de văzut dacă această afirmație va fi confirmată de alte probe și va constitui punctul de plecare al altui dosar penal.

PROFIL DE CANDIDAT | Cine este de fapt Mihai CHIRICA, Primarul Iașului? Ep 6 – Dosarul penal ”Veranda” - News Moldova

Pentru Mihai CHIRICA,  dosarul ”VERANDA”, asemeni altor cauze penale în care a fost cercetat penal sau trimis în judecată(trei până în momentul de față) nu reprezintă altceva decât o încercare de a-l discredita. Trebuie remarcat faptul că, primarul Iașului face, în acest sens afirmații EXTREM de GRAVE, invocând complicități din zona justiției, fără a oferi dovezi concrete în acest sens

La aflarea veștii că a fost trimis în judecată în dosarul ”VERANDA”, CHIRICA a declarat presei:„Acum s-au grăbit cu un dosar ţinut la dospit de doi ani, chiar a doua zi după lansarea eternilor contracandidaţi, aceiaşi care pierd toate alegerile la rând. Este păcat că sunt unele elemente în lumea justiţiei care se lasă angrenate în jocul politic şi electoral. Sunt convins că adevărul va ieşi cât mai repede la iveală şi cei cu adevărat vinovaţi vor fi pedepsiţi. Între timp, Primăria Municipiului Iaşi îşi vede de treabă, eu rămân în continuare în slujba comunităţii ieşene, avem în lucru zeci de proiecte pe care le aşteaptă ieşenii, iar piedicile unor candidaţi de serviciu nu vor putea să le oprească”.

Până acum, Mihai Chirica a mai fost trimis în judecată în dosarele SKODA, unde a beneficiat de prescripția răspunderii penale, ”FLUX”, care se află pe rolul instanței.

Următorul episod al analizei dedicate candidatului la Primăria Iașului va reaminti modul în care Iașul a rămas inzăpezit după prima ninsoare mai abundentă a lunii ianuarie 2024


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Profil de Candidat

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top