fbpx
Connect with us

A fost lansată o cursă specială de tren cu destinația Chișinău-Ungheni, care va avea loc doar o zi, pentru a marca simbolic Ziua Internațională a Tineretului (ZIT) din 2023

86e93e36cd13fe84b2c8ea2fb5cc987ebed9b8690456bd5557ea76de50c675ec - News Moldova

Republica Moldova

A fost lansată o cursă specială de tren cu destinația Chișinău-Ungheni, care va avea loc doar o zi, pentru a marca simbolic Ziua Internațională a Tineretului (ZIT) din 2023


Evenimentul numit “Trenul tineretului” a strâns peste 200 de tineri și reprezentanți ai organizațiilor de tineret din diverse regiuni ale țării, plecând către Ungheni, desemnată Capitala Tineretului 2023, unde a avut loc un eveniment național de celebrare a tinerilor sub motto-ul „Explorează-ți potențialul”

Pe parcursul călătoriei, tinerii au participat la activități interactiv, inclusiv quizzuri, jocuri de societate și activități de echipă.

Evenimentul “Trenul tineretului” a pornit către Ungheni în prezența tinerilor și a ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, precum și a reprezentantei rezidente a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova, Nigina Abaszada, care au adresat tinerilor mesaje de felicitare.

În mesajul său către tineri, ministrul Dan Perciun a vorbit despre eforturile ministerului pe care îl conduce pentru a crea condiții propice astfel încât fiecare tânăr și tânără să își poată realiza potențialul în Republica Moldova.

News Moldova îți recomandă și ...   Dorin Recean, nemulțumit de judecători: „Nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legitimitate!”

„Astăzi celebrăm, în primul rând, energia, pozitivismul, creativitatea, dorința de schimbare, idealismul tinerilor. Noi avem o misiune la Ministerul Educației și Cercetării și la Guvern – de a face tot posibilul pentru a convinge cât mai mulți tineri din Republica Moldova să se realizeze, aici, acasă, să-și creeze familii, să se angajeze, să se afirme în calitate de profesioniști în țara noastră”, a declarat Dan Perciun.

143c01cc6ae083380d6b31b5a23c24c2eb51440ba65022f4a3b70c4e69af7381 - News Moldova

Nigina Abaszada, reprezentanta de țară UNFPA, organizația parteneră care, alături de Guvernul Elveției, a susținut programele de dezvoltare și activism civic pentru tineri în Republica Moldova în ultimii ani, a menționat că la nivel global, jumătate din populația planetei este tânără și că această tendință va continua până în 2030. În Republica Moldova, situația este diferită, dar există un potențial enorm în rândul tinerilor de a se implica în acțiuni civice și de mobilizare comunitară pentru a contribui la bunăstarea țării, subliniind angajamentul UNFPA Moldova de a sprijini tânăra generație.

News Moldova îți recomandă și ...   La Chișinău are loc summitul tinerilor „Dor de Rădăcini”! Evenimentul este susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

În Republica Moldova, aproape fiecare a treia persoană este tânără și are vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani. La nivel național, există mai multe programe dedicate tinerilor, cum ar fi Centrele de tineret, Capitala Tineretului, Granturile pentru organizațiile de tineret, Consiliile locale ale tinerilor, Programele de granturi raionale și municipale. Prin intermediul acestor programe, statul investește în acțiuni și proiecte de tineret menite să dezvolte potențialul tinerilor. În 2023, bugetul alocat pentru programele de tineret este de 15 milioane de lei.

News Moldova îți recomandă și ...   Summit-ul NATO de la Vilnius, un real succes pentru Republica Moldova!

La nivel instituțional, în anul 2020 a fost creată Agenția pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, care are rolul de a coordona realizarea politicilor de tineret și dezvoltarea sectorului.

Cursa “Trenul tineretului” din cadrul ZIT 2023 este organizată în cadrul Fondului Comun pentru Împuternicirea Tinerilor și Dezvoltarea Centrelor de Tineret din Republica Moldova, susținut de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, Guvernul Elveției / Swiss Cooperation în Moldova și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top