fbpx
Connect with us

Ambasada Republicii Moldova în România a fost astăzi gazda evenimentului „Oportunități de Afaceri din Republica Moldova”

Ambasada Republicii Moldova în România a fost astăzi gazda evenimentului "Oportunități de Afaceri din Republica Moldova" - News Moldova

Republica Moldova

Ambasada Republicii Moldova în România a fost astăzi gazda evenimentului „Oportunități de Afaceri din Republica Moldova”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ambasada Republicii Moldova în România, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) au organizat astăzi, 27 februarie, evenimentul dedicat Oportunităților de Afaceri din Republica Moldova

În deschiderea evenimentului, Ambasadorul Victor Chirilă a vorbit despre relațiile comercial-economice și strategice moldo-române, parteneriatul de integrare europeană, proiectele dintre cele două țări, în domenii precum energie, infrastructură, piață de capital, turism, domeniul vamal, IT, precum și despre sectoarele cu potențial de dezvoltare din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au fost susținute alocuțiuni de către Președintele CCIB, dl Iuliu Stocklosa, reprezentanții Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Ministerului Afacerilor externe-Direcția relațiile cu Republica Moldova, Ministerului Transporturilor, Autorității Vamale Române și a Agenției Română pentru Investiții și Comerț.

În scopul promovării potențialului investițional al Republicii Moldova în rândul antreprenorilor români, printre vorbitorii evenimentului, a fost dl Mircea Păscăluță, Secretar de Stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care s-a referit la proiectele majore de infrastructură, printre care, construirea de noi poduri de peste Prut, lansarea proiectului de dezvoltare a portului de stat Giurgiulești, proiectul de construcție a unei linii de cale ferată cu ecartament european, precum și despre obiectivul Guvernului de la Chișinău referitor la integrarea sistemului de transport în piața UE, care să contribuie la îmbunătățirea circulației pasagerilor și a bunurilor, eliminarea barierilor și sporirea fluidității fluxurilor de transport dintre Republica Moldova și România.

Dna Natalia Iepuraș, Administrator Principal al Zonei economice libere „Ungheni-Business” a informat antreprenorii români despre facilităţile fiscale și vamale, pe care le oferă legislaţia Republicii Moldova pentru zonele economice libere, drept platforme investiționale. Dna Iepuraș a menționat despre oferta ZEL „Ungheni-Business”, genurile de activitate care pot fi desfășurate de către investitorii autohtoni şi străini în regim preferenţial, precum și despre istoriile de succes în cadrul ZEL.

Dl Sergiu Iordan, reprezentantul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a adus la cunoștința participanților despre programele de sprijin pentru antreprenori și potențiali investitori, fiind menționate programul start pentru tineri, programul de ecologizare a ÎMM-urilor, programul de sprijin pentru dezvoltarea ÎMM-urilor în domeniul turismului rural, instrumentul de suport antreprenorial-Fondul de Garantare a Creditelor, noul program pentru susținerea antreprenorilor 373 etc.

Dna Silvia Grosu, Legal manager din partea Moldova Innovation Technology Park a vorbit despre parcul tehnologic virtual „Moldova It Park”, mecanismele inovatoare pentru industria IT și regimul fiscal special în care operează rezidenții parcului, inclusiv despre decizia Guvernului de prelungire a funcționării parcului IT până în anul 2035 și a garanției de stat privind impozitul unic de 7%.

Evenimentul a întrunit antreprenori și membri ai CCIB și a contribuit la o cunoaștere mai bună a oportunităților de afaceri oferite de Republica Moldova, precum și la stabilirea de noi contacte între participanți, antreprenori și membrii Ambasadei, reprezentată de Ambasadorul Victor Chirilă și Consilierul economic Lucia Mursa.


1 Comment

1 Comment

  1. card nfc google

    28 februarie 2024 at 10:44 AM

    Este o mare bucurie sa vad un astfel de eveniment organizat de Ambasada Republicii Moldova in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Acesta este un pas important in promovarea oportunitatilor de afaceri din Republica Moldova si in consolidarea relatiilor comerciale si strategice dintre cele doua tari. Am fost impresionat de prezentarile facute de Ambasadorul Victor Chirila si de ceilalti vorbitori despre sectoarele cu potential de dezvoltare din Republica Moldova. De asemenea, m-am bucurat sa aflu despre programele de sprijin pentru antreprenori si investitori si despre facilitatile fiscale si vamale oferite de legislatia Republicii Moldova. Sunt convins ca acest eveniment va contribui la cresterea investitiilor in Republica Moldova si la dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua tari. Felicitari echipei organizatoare si le multumesc pentru efortul lor de a promova potentialul de afaceri al Republicii Moldova.” – Maxim Bejan, comentariu scris de persoana 1 pe un blog despre Ambasada Republicii Moldova in Romania.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top