fbpx
Connect with us

Ambasadorul Republicii Moldova în România exclude categoric condiționarea aderării la UE de problema transnistreană

Ambasadorul Republicii Moldova în România exclude categoric condiționarea aderării la UE de problema transnistreană - News Moldova

Republica Moldova

Ambasadorul Republicii Moldova în România exclude categoric condiționarea aderării la UE de problema transnistreană

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


”Transnistria este tot mai mult integrată economic în Republica Moldova. Are posibilitatea să își vândă produsele pe piața din UE. Războiul a schimbat contextul și pentru Transnistria”, a subliniat ambasadorul Republicii Moldova, cu prilejul “Bucharest Leaders’ Summit”

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a exprimat vehement opinia că Uniunea Europeană ar comite o greșeală majoră dacă ar subordona aderarea Moldovei la rezolvarea problemei transnistrene. Chirilă, care și-a completat studiile la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „A. I. Cuza” din Iași, și-a exprimat punctul de vedere în cadrul unei reuniuni diplomatice, alături de ambasadorii din Israel și Coreea de Sud acreditați la București. El a subliniat importanța menținerii Transnistriei ca parte integrantă a Moldovei, afirmând că în timp, regiunea transnistreană va fi reintegrată în Republica Moldova și că acest proces este unul ireversibil.

În plus, Chirilă a făcut o comparație cu situația din Cipru, evidențiind că Uniunea Europeană poate lua în considerare acest exemplu, deoarece și acolo există o problemă similară între părțile grecești și turcești.

Ambasadorul Republicii Moldova în România exclude categoric condiționarea aderării la UE de problema transnistreană - News Moldova

Mesajul meu este că Uniunea Europeană va face o mare greșeală dacă va condiționa aderarea Republicii Moldova la UE de situația Transnistriei. Transnistria este tot mai mult integrată economic în Republica Moldova. Are posibilitatea să își vândă produsele pe piața din UE. Războiul a schimbat contextul și pentru Transnistria. Înainte, principala poartă de ieșire a produselor era portul ucrainean Odesa. Acum, nu mai este cazul. Toate mărfurile trec prin Moldova. În industria metalurgică, depinde de Moldova pentru autorizații. Nu puneți această condiție . Va fi o foarte mare greșeală!”, a declarat Victor Chirilă la “Bucharest Leaders’ Summit: The Highway to Success”, organizat în parteneriat de Grupul de Presă MediaUno și Institutul Național de Statistică.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top