Connect with us

CHIȘINĂU | Fostul președinte Igor DODON, cercetat de ANI! Sunt investigate interesele personale și declararea AVERILOR

Republica Moldova

CHIȘINĂU | Fostul președinte Igor DODON, cercetat de ANI! Sunt investigate interesele personale și declararea AVERILOR

Fostul președinte al  Republicii Moldova, Igor DODON, este cercetat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) privind controlul averilor

Într-un interviu acordat de președintele ANI, Rodica ANTOCI pentru Anticoruptie.md, aceasta a confirmat informația vehiculată în spațiul public.

Deși nu a dat mai multe detalii cu privire la controlul demarat în cazul fostului președinte, invocând desfășurarea anchetei, șefa ANI recunoaște că este nevoie de curaj din partea inspectorilor de integritate pentru a investiga demnitarii cu poziții influente în cadrul instituțiilor de stat.

În cazul fostului șef de stat Igor Dodon, ANI s-a autosesizat din oficiu, în baza investigațiilor jurnalistice, dar și în baza a mai multor sesizări oficiale parvenite la autoritate.

„N-o să intru în detalii, pentru că este o procedură de control acum la autoritate în derulare, pentru a nu admite careva imixtiuni sau influențe asupra inspectorului care examinează cazul. Tot ce a fost în presă, în investigațiile jurnalistice, poze, documente au fost transmise către inspectorul de integritate pentru a fi examinate și a se expune. Sper că identificăm mijloacele esențiale pentru a proba și a demonstra aceste probe.

Subiectul dat al declarării nu este un subiect de patru ani cât a deținut mandatul de președinte de țară, dar este un subiect, un funcționar, care din 2000 a deținut funcții publice în Republica Moldova și urma să fie examinat și în acea perioadă de acele instituții publice abilitate, competente, care au asemenea atribuții de control. Sper sa avem un rezultat în timpul apropiat de la inspectorul de integriate și ei să facă dovada tuturor mijloacelor probante, diligență și curajul necesar”, a declarat Rodica Antoci pentru Anticoruptie.md.

Numele lui Igor DODON figurează în două dosare, unul fiind inițiat în anul 2020, legat de averea sa, iar altul – pe incompatibilitate de funcții, inițiat la începutul anului 2021

De asemenea, fostul șef al statului, actual deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a fost și subiectul multor investigații jurnalistice în ultimii ani.

Jurnaliștii moldoveni au scris despre banii proveniți din offshore-uri din Bahamas pentru finanțarea campaniei sale electorale pentru prezidențialele din 2016,  despre vacanțele exotice de zeci de mii de euro și despre vila cu câteva etaje în Chișinău despre care a spus că „l-au ajutat să o construiască și să plătească creditul la bancă și părinții pensionari”. De asemenea, au fost aduse în spațiul public și afacerile lui Dodon cu Igor Chaika, fiul fostului Procuror general al Rusiei în domeniul imobiliar și al curățeniei în Moscova și în Republica Moldova folosind-ul pe fratele său Alexandru Dodon drept „proxy”.

Încălcările legislației în ceea ce privește declararea averii și surselor de venit au fost multiple în ultima decadă. Pentru ultimii doi ani, conform declarației depusă la CEC, Igor DODON a raportat venituri din funcția de președinte de țară de circa 548 mii lei. După încheierea mandatului, acesta nu a mai avut venituri.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top