Connect with us

CHIȘINĂU | Prima măsură CONTRAPOPULARĂ a PAS vizează pensia pentru LIMITA de VÂRSTĂ

Republica Moldova

CHIȘINĂU | Prima măsură CONTRAPOPULARĂ a PAS vizează pensia pentru LIMITA de VÂRSTĂ

Persoanele care nu au atins stagiul de cotizare nu vor primi pensia minimă în valoare de 2.000 de lei

Într-o ieșire publică, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a explicat cum vor fi calculate pensiile pentru persoanele care au atins vârsta limită de pensioare dar în schimb nu au acumulat stagiul complet de cotizare. 

Potrivit oficialului, cei care nu au atins stagiul de cotizare nu vor primi pensia minimă în valoare de 2.000 de lei. 

„Asiguratul care, la împlinirea vârstei standard de pensionare, nu are stagiul minim de cotizare prevăzut la alin. (1) din Legea privind sistemul public de pensii are dreptul la alocație în condițiile Legii nr. 499 din 14 iulie 1999 privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni, dar care nu este în mărime de minim 2.000 lei”, explică Natalia Gavrilița.

Conform datelor furnizate de Casa Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), persoanele care au atins vârsta de pensionare primesc o alocație în valoare de 20% din cuantumul pensiei minime indexate pentru limită de vârstă, stabilit anual de către Guvern.

În același context, premierul Natalia Gavrilița a mai explicat și că actuala guvernare PAS ar putea elimina vârsta minimă de pensionare, iar fiecare cetățean va primi dreptul să se pensioneze la orice vârstă dorește, cu calcularea pensiei în dependență de cotizațiile achitate până în ziua pensionării, potrivit telegraph.md.

Prin urmare, a mai explicat Gavrilița, PAS va revizui inclusiv legea adoptată de PSRM și Șor cu privire la micșorarea vârstei de pensionare, votată anul trecut, deoarece raportul oficial de angajați-pensionari este de aproximativ de 1:1, adică un angajat achită contribuții care se duc la întreținerea unui pensionar.

De remarcat este faptul că majorarea pensiei minime a fost una dintre promisiunile electorale ale PAS. Cu toate acestea, reprezentanții acestui partid nu au vorbit și despre subtilitățile promisiunii electorale. Astfel, va fi majorat doar punctul de calculare a pensiei minime, nu și a alocației pentru cei fără stagiul de muncă, iar mărimea finală a pensiei va fi calculată în baza reperului în mărime de 2.000 lei, care astăzi este de 1188,05 lei.

Cetățenii moldoveni, revoltați de decizia actualei guvernări

Faptul că persoanele care au atins vârsta limită de pensioare dar în schimb nu au acumulat stagiul complet de cotizare nu vor primi pensia minimă în valoare de 2.000 de lei a stârnit revolta cetățenilor moldoveni.

Aceștia susțin că pentru un trai mai bun au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova și au cotizat pentru alt stat, dar în tot acest timp, ei au trimis bani în țara natală și ar trebui să se țină cont de acest lucru.

„Am fost nevoită să îmi iau lumea în cap ca să câștig un ban pentru a-mi întreține familia. În tot acest timp, trimiteam bani acasă, în țară, iar Moldova se folosea de banii mei, și acum când sunt la pensie pentru că nu am stagiul complet de cotizare aici, nu vreți să-mi dați o penise mizeră de 2.000 de lei. Rușine!

De ce nu se ia în calcul că Diaspora a trimis bani în țară? Chiar dacă nu avem tagiul de cotizare în Moldova, oricum am lucrat și țara asta s-a ținut pe banii diasporenilor”, declară o moldoveancă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top