fbpx
Connect with us

Cooperarea Republicii Moldova cu NATO: Oportunități dincolo de statutul de neutralitate

Cooperarea Republicii Moldova cu NATO: Oportunități dincolo de statutul de neutralitate - News Moldova

Republica Moldova

Cooperarea Republicii Moldova cu NATO: Oportunități dincolo de statutul de neutralitate


Șeful Misiunii Republicii Moldova la NATO, Viorel Cibotaru, subliniază că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu reprezintă o piedică în dezvoltarea și explorarea posibilităților de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică

În Declarația finală a summitului NATO de la Vilnius, includerea unui paragraf separat referitor la Republica Moldova reflectă obiectivele pe care Chișinăul le are în relația sa cu blocul euro-atlantic.

Acest paragraf sugerează o nouă formă de cooperare bazată pe sprijin și asistență mutuală între Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

Viorel Cibotaru a făcut aceste declarații într-un interviu acordat postului de radio Chișinău, după participarea sa la reuniunea de la Vilnius alături de ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Un aspect fără precedent în cadrul summitului de la Vilnius a fost unitatea de opinii a oficialilor din statele membre ale NATO privind implementarea reformelor în procesul de integrare și consolidarea rezilienței Republicii Moldova, a subliniat ambasadorul la UE și NATO, Viorel Cibotaru.

Ambasadorul evidențiază faptul că Republica Moldova și NATO au o poziție comună de cooperare, în care Alianța reiterează punctele esențiale dorite de Chișinău, ceea ce indică o nouă formă de parteneriat, sprijin și asistență mutuală. Nu doar NATO sprijină Republica Moldova în eforturile sale de europenizare și modernizare, dar și Republica Moldova, ca stat independent și suveran, susține politicile Alianței elaborate în comun, inclusiv cu participarea țării noastre, conform declarațiilor lui Viorel Cibotaru.

Viorel Cibotaru menționează implicarea practică a Republicii Moldova în proiectele desfășurate de Alianța Nord-Atlantică, inclusiv participarea militarilor moldoveni în diverse misiuni de menținere a păcii, precum KFOR sau misiunea ONU în Liban. Se analizează posibilitatea ca Republica Moldova să participe la misiunea de menținere a păcii în Bosnia și Herțegovina sau în diverse state africane.

Relațiile extinse pe care le-a dezvoltat Republica Moldova până în prezent vor fi materializate în proiecte concrete pentru consolidarea rezilienței și a sectorului de apărare, conform lui Viorel Cibotaru.

Ambasadorul subliniază că aceste rezultate concrete vor consta în instituții mai puternice care vor corespunde standardelor NATO și UE, ceea ce va contribui la bunăstarea și siguranța cetățenilor Republicii Moldova. Acest lucru este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat inclusiv la summit, afirmă diplomatul.

Viorel Cibotaru afirmă că statutul de neutralitate al Republicii Moldova nu reprezintă un obstacol în dezvoltarea și explorarea posibilităților de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică. Potrivit acestuia, obiectivul cooperării cu NATO constă, în primul rând, în consolidarea sistemului de apărare și securitate al Republicii Moldova, modernizarea acestuia, dezvoltarea capacității de interoperabilitate cu Alianța și conformarea la standardele NATO. Fără o astfel de evoluție calitativă și abordare, Republica Moldova nu poate spera la o aderare rapidă la Uniunea Europeană, subliniază Viorel Cibotaru.

Ambasadorul Viorel Cibotaru remarcă un interes tot mai mare din partea multor state nu doar de a ajuta Republica Moldova, ci și de a coopera cu aceasta. De curând, au fost deschise ambasade noi, iar în cadrul întrevederilor bilaterale de la Vilnius, ministrul de externe al Greciei a anunțat decizia țării sale de a deschide o ambasadă în Republica Moldova.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top