fbpx
Connect with us

Creștere notabilă a exporturilor de făină de grâu din Republica Moldova

Grau e1590567202532 - News Moldova

Republica Moldova

Creștere notabilă a exporturilor de făină de grâu din Republica Moldova


În primele șase luni ale anului 2023, exporturile de făină de grâu au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 14.735 de tone, ceea ce reprezintă o majorare de 1,33 ori în comparație cu întregul an 2022

În primele 6 luni ale anului 2023, exporturile au atins 14.735 de tone, semnificând o majorare de 1,33 ori față de întregul an 2022.

Acestă evoluție este evidențiată în analiza realizată de către expertul Iurie Rija.

Această creștere a fost motivată de extinderea volumului exportat de companii precum Translogistic – 13 SRL, Tanleo SRL, Oleineac SRL, Măcinătorul SRL, precum și apariția unor noi exportatori de făină, cum ar fi Ceresol – Prim SRL.

Cu toate acestea, Republica Moldova rămâne o țară importatoare de făină de grâu, menținându-se balanța comercială în zona negativă.

News Moldova îți recomandă și ...   Asociația Forța Fermierilor, întrevedere cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea

„Cei mai mari exportatori sunt companiile Tanleo SRL din regiunea transnistreană, cu circa 22% din exporturi, urmată de Oleineac SRL – 20%, Macinatorul SRL – 20%, Bomi Agro Invest SRL din Drochia – cu o cotă de 13% şi Translogistic – 13 SRL din Chișinău – 8%”, comunică Iurie Rija. 

Rija 1 - News Moldova

„Ce ține de prețuri medii la făină la export, acestea lasă de dorit pentru morarii din Moldova. Tendința este una de depreciere, în paralel cu prețul grâului, de la 6,45 lei/kg în 2022 la 5,6 lei/kg în primul semestru 2023. Datele denotă că în lunile mai-iunie, prețul mediu de import a coborât la 5 lei pentru un kilogram, iar în iulie a coborât la doar 4,71 lei”, mai precizează expertul.

Bucătăriile moldovenești preferă utilizarea făinii din Ucraina pentru conținutul său mai ridicat de gluten, substanțelor proteice și proprietăților organoleptice superioare.

News Moldova îți recomandă și ...   A fost lansată o cursă specială de tren cu destinația Chișinău-Ungheni, care va avea loc doar o zi, pentru a marca simbolic Ziua Internațională a Tineretului (ZIT) din 2023

Chiar și cu costurile mai mari ale logisticii, importurile semnificative de făină continuă în Republica Moldova.

Rija 2 - News Moldova

„Totodată, e remarcabil și faptul, că deși făina se ieftinește lunar, pâinea pe rafturi rămâne la preț constant”, susține expertul Iurie Rija.

“Prețurile medii la export pentru făină lasă de dorit pentru producătorii din Moldova. Tendința este descendentă, în paralel cu prețul grâului, scăzând de la 6,45 lei/kg în 2022 la 5,6 lei/kg în primul semestru al anului 2023.

Datele arată că în lunile mai-iunie, prețul mediu de import a coborât la 5 lei pe kilogram, iar în iulie a scăzut la doar 4,71 lei”, subliniază expertul Iurie Rija.

De exemplu, o tonă de făină transportată de la Florești la Iași în noiembrie 2022 costa între 340 și 360 de euro/tonă la condiții FCA (fără transport). Acum, prețul la export este de 200-220 de euro/tonă la FCA, reprezentând o scădere semnificativă de 40-45%.

News Moldova îți recomandă și ...   Un pod peste râul Nistru va fi construit la frontiera de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Iampoli! - MOLDOVA INVEST

Numeroși producători de făină au achiziționat grâu la prețuri mai ridicate și nu au reușit să obțină prețuri pentru făină care să acopere costurile, rezultând în pierderi pentru mulți în acest sezon.

iurie rija srl ancom agro - News Moldova

Expertul Iurie Rija a subliniat de asemenea că creșterea prețului la energie electrică la un preț mediu ponderat de 4 lei/kWt a agravat și mai mult situația producătorilor de făină moldovenească, făcându-i mai puțin competitivi la capitolul preț.

În ciuda scăderii lunare a prețului făinii, pâinea se menține la preț constant pe rafturi, un aspect notabil, potrivit expertului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top