fbpx
Connect with us

Curtea Constituțională a Republicii Moldova permite desfășurarea referendumului pentru aderarea la UE pe 20 octombrie

Curtea Constituțională a Republicii Moldova permite desfășurarea referendumului pentru aderarea la UE pe 20 octombrie - News Moldova

Republica Moldova

Curtea Constituțională a Republicii Moldova permite desfășurarea referendumului pentru aderarea la UE pe 20 octombrie

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Marți, Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a dat un aviz pozitiv pentru organizarea referendumului republican constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană

Referendumul este programat să aibă loc pe 20 octombrie și propune adăugarea unui nou articol în Constituția Republicii Moldova, intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Președinta CC, Domnica Manole, a subliniat că inițiativa de revizuire a Constituției respectă limitele materiale de revizuire și poate fi prezentată Parlamentului pentru examinare. Avizul este definitiv și intră în vigoare la data adoptării, fiind publicat în Monitorul Oficial.

În cadrul unei conferințe de presă, Domnica Manole a menționat că rezultatele referendumului vor fi considerate legal obligatorii, fără necesitatea unei confirmări ulterioare din partea Parlamentului.

Conform sesizării adresate CC, cetățenii moldoveni vor fi întrebați: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Această modificare constituțională urmărește confirmarea identității europene a poporului Republicii Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept un obiectiv strategic al țării. Astfel, se propune adăugarea de două alineate noi și un nou titlu, Titlul VI – Integrarea în Uniunea Europeană, în preambulul Constituției Republicii Moldova.

La sfârșitul anului precedent, președintele Maia Sandu a solicitat organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, permițând desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Această modificare a fost criticată de către opoziție și de către analiștii politici, care au sugerat că președinta urmărește să-și asigure un nou mandat în acest fel.

Pe 14 decembrie, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de candidat în iunie același an.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top