Connect with us

Deputatul Chiril MOȚPAN, după reacția Dumei de STAT: ”Federația Rusă, prin intermediul Transnistriei, se IMPLICĂ în afacerile interne ale Republicii MOLDOVA”

Republica Moldova

Deputatul Chiril MOȚPAN, după reacția Dumei de STAT: ”Federația Rusă, prin intermediul Transnistriei, se IMPLICĂ în afacerile interne ale Republicii MOLDOVA”

Apropierea alegerilor parlamentare de la Chișinău reaprinde spiritele în privința reglementării conflictului transnistrean

Într-o declarație din data de 16 iunie, a Dumei de Stat (http://duma.gov.ru/news/51823/), deputații ruși acuză crearea unei blocade pentru regiunea separatistă din stânga Nistrului.

”Duma de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse își exprimă profunda îngrijorare cu privire la complicația situației din Transnistria, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Federației Ruse și ale compatrioților ruși care locuiesc acolo și reprezintă o amenințare la adresa siguranței și bunăstare „, se arată în  declarație.

Față de poziția Dumei de Stat, nu a fost luată nicio poziție la Chișinău.

Deputatul Chiril Moțpan, membru al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, a semnalat faptul că Duma de Stat a Federației Ruse pregătește un proiect de lege în care va critica nominal conducerea Republicii Moldova și cea a Ucrainei pentru „acțiuni dușmănoase la adresa Transnistriei”.

”Transnistria și regimul separatist de la Tiraspol sunt una dintre principalele pârghii ale Federației Ruse pentru a influența asupra situației din Republica Moldova și a organiza noi provocări. Duma de Stat a Federației Ruse pregătește un proiect de lege în care va critica nominal conducerea Republicii Moldova și cea a Ucrainei pentru „acțiuni dușmănoase la adresa Transnistriei”, care, cică, ar afecta interesele populației rusești din regiunea condusă de autoritățile neconstituționale…

Ultima dată, Federația Rusă a făcut asta cu regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina – și consecințele sunt vizibile și astăzi. Ce a făcut în răspuns guvernul Ciocoi? A amânat până la sfârșitul anului crearea unui punct vamal mixt moldo-ucrainean, care trebuia format în iulie, motivând că, cică, nu toți agenții economici din regiunea transnistreană au avut timp să se înregistreze la Chișinău, iar instalarea punctului vamal, cu reguli stricte, le-ar face viața dificilă. Oare cât timp vom accepta imixtiunea directă a Federației Ruse în afacerile interne ale Republicii Moldova? Cât timp vom accepta presiunea ei prin intermediul Transnistriei?”, a precizat Chiril Moțpan, pe contul de Facebook.

Duma de Stat a Federației Ruse: Criza din Republica Moldova a apărut prin ingerințele României, SUA și a altor țări occidentale

Parlamentarii ruși afirmă în declarația postată pe site-ul camerei inferioare a Parlamentului, faptul că actuala criză politică din Republica Moldova a apărut în timpul alegerilor prezidențiale prin ingerințele deschise din partea României, a Statelor Unite și a altor țări occidentale și că aceasta se înrăutățește pe măsură ce alegerile parlamentare anticipatese apropie.

În plus, afirmă deputații de la Kremlin, autoritățile ucrainene joacă un rol nepotrivit în agravarea conflictului și în strangularea Transnistriei, subliniază documentul.

„Duma de Stat consideră inacceptabile orice declarații și acțiuni distructive și iresponsabile ale autorităților Republicii Moldova și Ucrainei menite să submineze formatul actual al operațiunii de menținere a păcii, condamnă utilizarea blocadei și a măsurilor restrictive împotriva Transnistriei și declară necesitatea deblocării procesul de negociere pentru rezolvarea conflictului moldo-transnistrean cât mai curând posibil la toate nivelurile și în special la Reuniunea permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negociere privind soluționarea transnistreană în formatul 5 + 2 ”, se arată în comunicat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

News Moldova LIVE

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement Universitatea de Ştiinţele Vieţii
Advertisement Colegiul Tehnic ”Ioan C. Ștefănescu” Iași
Advertisement Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“ Suceava
Advertisement Colegiul Tehnic Gh. Asachi Iasi
Advertisement Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top