fbpx
Connect with us

Majoritatea diplomaților ruși au părăsit Moldova, la bordul unei aeronave speciale, după acuzațiile de spionaj!

Majoritatea diplomaților ruși au părăsit Moldova, la bordul unei aeronave speciale, după acuzațiile de spionaj! - News Moldova

Republica Moldova

Majoritatea diplomaților ruși au părăsit Moldova, la bordul unei aeronave speciale, după acuzațiile de spionaj!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


22 de diplomați ruși și 23 de angajați din personalul tehnic, împreună cu familiile lor, au părăsit Republica Moldova și s-au întors în Federația Rusă, cu ajutorul unei aeronave trimisă special de Moscova.

Aceasta a avut loc după ce autoritățile de la Chișinău au cerut ca numărul lucrătorilor ruși care lucrează la Ambasada rusă să fie redus de la 70 la 25 de persoane.

Decizia de a reduce numărul de diplomați și personal tehnic rus a fost luată de autoritățile din Republica Moldova după ce o investigație jurnalistică a scos la iveală montarea unor antene de spionaj pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău, care puteau capta semnale la distanță lungă și puteau colecta informații sensibile pentru securitatea țării. Aceasta a dus la îngrijorări legate de activitățile de spionaj ale Rusiei în Moldova.

Aceste evenimente au dus la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări, iar în urma deciziei Chișinăului, Rusia a anunțat măsuri reciproce de reducere a personalului diplomatic moldovean în Rusia.

Purtătorii de cuvânt ai Kremlinului și MAE rus au comentat că decizia autorităților moldovenești este percepută ca o acțiune împotriva relațiilor bilaterale și ca o formă de rusofobie în Moldova.

Este un nou pas spre distrugerea relaţiilor bilaterale din partea regimului de la Chişinău. În dorinţa sa de a se evidenţia în faţa sponsorilor săi vestici pe partea de rusofobie, Chişinăul oficial cade la tot mai mari adâncimi, împrumutând activ experienţa ucraineană şi baltică, precum şi măsurile standard, inclusiv aducerea de ofense publice ţării noastre, interzicerea presei de limbă rusă, atacarea limbii ruse. Se adaugă noi forme de luptă împotriva pericolului rus inexistent. Şi iată că avem această expulzare, care este o nouă metodă de a încurca diplomaţii noştri să-şi îndeplinească atribuţiile” a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Decizia de a reduce personalul ambasadei ruse în Republica Moldova urma să fie pusă în aplicare până la 15 august 2023.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top