fbpx
Connect with us

Dorin Recean, nemulțumit de judecători: „Nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legitimitate!”

Dorin Recean, nemulțumit de judecători: „Nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legitimitate!” - News Moldova

Republica Moldova

Dorin Recean, nemulțumit de judecători: „Nu puteți pretinde independență, dacă nu aveți legitimitate!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a transmis un mesaj dur împotriva corupției din sistemul judiciar.

„Situația din justiția moldovenească iese deja din tiparele teatrului absurdului. Vreau să spun că noi vom continua să insistăm pe această reformă și pe curățarea sistemului. Pre-Vettingul va continua și Curtea Anticorupție va activa. Înțeleg frustrările. Vreau să spun și să transmit acestei minorități corupte că: nu puteți pretinde independență dacă nu aveți legitimitate. Și voi ați ieșit din legitimitate”, a declarat premierul la începutul ședinței Guvernului.

Prim-ministrul Republicii Moldova a venit și cu un exemplu concret, când magistrații eliberează de răspundere persoanele care au provocat accidente rutiere soldate cu decese.

„Când Poliția documentează de câteva ori aceeași oameni beți la volan, ca peste o anumită perioadă de timp oamenii aceștia să comită accidente în care mor alți oameni. Vreau să văd ce a stat în baza deciziilor acestor judecători, care au justificat eliberarea acestor oameni”, a spus el.

Legat de subiectul accidentelor, premierul i-a cerut șefului MAI să prezinte o analiză la toate accidentele rutiere soldate cu decese din ultimii cinci ani.

„Să vedem care sunt antecedentele acestor șoferi și cine sunt judecătorii care au judecat aceste cazuri”, a adăugat el.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova constată cu regret că, în ultima perioadă, cu o abatere de la prevederile articolului 120 din Constituție, sfera politică aduce în discuție legalitatea și fundamentarea unor hotărâri irevocabile ale Curții Supreme de Justiție.

”Recentele evenimente și declarații care au traversat scena publică și internațională ne obligă să ne exprimăm poziția într-un mod clar și ferm.

Principiul fundamental al democrației subliniază importanța separării puterilor în stat. Fiecare dintre acestea – legislativă, executivă și judecătorească – trebuie să-și exercite rolul în mod autonom, fără interferențe, respectând prevederile constituționale și principiile democratice care stau la baza Republicii Moldova.

Observăm cu regret declarații generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor. Acestea, pe lângă faptul că reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției, afectează și încrederea publicului în integritatea sistemului judiciar. Este vital ca reprezentanții puterii executive și legislative să recunoască și să respecte independența justiției, luând în considerație că rolul lor este de a adopta și implementa legile, dar nu de a influența sau critica deciziile judecătorești. În această conjunctură, apelăm la responsabilitatea și maturitatea liderilor în comunicările lor publice.

Transparența și dialogul sunt esențiale pentru buna funcționare a oricărei democrații. În loc de declarații unilaterale și acuzații, ne orientăm spre un dialog constructiv. Credem ferm că eforturile de reformă în justiție trebuie să se bazeze pe discuții transparente și incluzive, implicând toate părțile interesate.

Prin urmare, solicităm tuturor actorilor politici să-și asume responsabilitatea pentru declarațiile și acțiunile lor, conștientizând faptul că declarațiile publice influențează profund opinia publică și pot avea repercusiuni de durată.

Apreciem profund solidaritatea și preocupările exprimate public. Aceasta nu doar ne reamintește de faptul că principiile justiției și ale statului de drept sunt universale, dar și de responsabilitatea noastră colectivă de a asigura stabilitatea și progresul în Republica Moldova. Eforturile pentru un dialog continuu și constructiv între toate părțile implicate, inclusiv reprezentanții puterilor executive și legislative, comunitatea internațională și reprezentanții societății civile, sunt cheia navigării către soluții durabile și consensuale.

Cu toate acestea, reamintim că în virtutea art. 120 din Constituție, actele judecătorești irevocabile sunt obligatorii pentru toți subiecții de drept, indiferent de forma de organizare, iar formularea unor poziții subiective, cu caracter politic, prin care se critică actele emise de Curtea Supremă de Justiție, nu reprezintă altceva decât negarea prezumției de legalitate a actului de justiție.

Încheiem cu un apel fervent către toate instituțiile statului, societatea civilă și partenerii internaționali: Să ne unim eforturile și să colaborăm în spiritul dialogului și respectului mutual. Doar împreună putem naviga prin provocările actuale și construi un viitor în care justiția să fie un pilon incontestabil al democrației moldovenești. Cu o încredere neclintită în forța dialogului și cooperării, ne reafirmăm angajamentul inalienabil față de principiile democrației și ale statului de drept”, a transmis AJM.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top