fbpx
Connect with us

Economia Republicii Moldova va înregistra o creștere cu 1.7%. Care este prognoza economică a Ucrainei

economia-republicii-moldova-va-inregistra-o-crestere-cu-17%.-care-este-prognoza-economica-a-ucrainei

Republica Moldova

Economia Republicii Moldova va înregistra o creștere cu 1.7%. Care este prognoza economică a Ucrainei


MixCollage 17 Nov 2023 10 37 AM 5211 - Moldova Invest

În acest an, pentru prima oară, raportul anual (European Economic Forecast) nu numai anticipează evoluțiile economice, ci analizează și starea actuală a economiilor țărilor Uniunii Europene

Acesta ia în considerare și economia Republicii Moldova, precum și cea a Ucrainei și a statelor din Balcanii care aspiră la aderarea la Uniunea Europeană.

Raportul constată că, în fața unor crize multiple și după peste un an de contracție economică, se prevede că economia Moldovei va reveni la creștere în a doua jumătate a anului. Inflația mai redusă, o politică monetară mai relaxată și o producție agricolă mai solidă sunt anticipate să stimuleze consumul privat și investițiile. De asemenea, se estimează că deficitul fiscal va înregistra o ușoară scădere.

Anul trecut, economia Moldovei a înregistrat o contractare de 5%, în principal din cauza reducerii consumului privat, generată de creșterea inflației cauzată de majorarea prețurilor la alimente și energie, ceea ce a dus la o diminuare a veniturilor gospodăriilor. Investițiile au scăzut, de asemenea, atât din cauza politicilor monetare restrictive, cât și din cauza creșterii incertitudinii, ca rezultat al conflictului de agresiune rusesc împotriva Ucrainei.

Potrivit analizei, prognoza pentru creșterea reală a PIB-ului în 2023 este de 1,7%, cifră mai mică decât estimarea făcută de Guvernul de la Chișinău, și a fost revizuită în scădere în comparație cu prognoza din primăvara anului 2023.

„Acest lucru reflectă contracția continuă a producției în prima jumătate a anului (-2,3% an/a), deoarece scăderea salariilor reale a continuat să influențeze consumul privat, iar exporturile agricole au avut de suferit ca urmare a


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top