fbpx
Connect with us

Extinderea inițiativei DiscoverEU, SUSȚINUTĂ de peste 100 de membri ai Parlamentelor României, Republicii Moldova și UE

Collage Maker 23 Mar 2023 04 04 PM 4527 scaled - News Moldova

Republica Moldova

Extinderea inițiativei DiscoverEU, SUSȚINUTĂ de peste 100 de membri ai Parlamentelor României, Republicii Moldova și UE


Propunerea Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor (IDEP) de a extinde inițiativa DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Odesa este susținută de 120 de membri ai Parlamentelor României, Republicii Moldova și UE

Reprezentanții IDEP Moldova au menționat miercuri, 22 martie 2022, în cadrul unei conferințe de presă, că prin extensia DiscoverEU propusă Comisiei Europene spre implementare, zece mii tineri de 18 ani din regiunea Odesa (Ucraina), din Iași (România) și din Chișinău (Republica Moldova) vor putea călători gratuit cu trenul între Iași, Chișinău și Odesa.

Inițiativa DiscoverEU și popularizarea acesteia este importantă pentru că va promova utilizarea transportului verde, ceea ce este foarte important în concordanță cu pactul ecologic european. Acest lucru este important mai ales pentru o țară candidată la Uniunea Europeană, precum este Rep. Moldova, a declarat în cadrul conferinței directorul programului IDEP Moldova, Iurie Calestru:

Conform directorului programului IDEP Moldova, Iurie Calestru, inițiativa DiscoverEU și popularizarea acesteia sunt de mare importanță, deoarece vor încuraja utilizarea transportului ecologic, un obiectiv vital în cadrul pactului ecologic european. Aceasta este o prioritate deosebită pentru o țară candidată la Uniunea Europeană precum Republica Moldova.

Cetățenii din Ucraina și Rep. Moldova rezonează cu valorile Uniunii Europene, iar demersul dat corespunde prevederilor statului de țară candidat care aiurie calestrure drept obiectiv îmbunătățirea conectivității cu Uniunea Europeană.

Prin aplicarea inițiativei de succes DiscoverUE, implementate în UE și extensia acesteia pentru tronsonul feroviar regulat Iași-Chișinău-Odesa, se vor putea transmite bunele practici, contribuind la coeziunea regională, stabilind relații de parteneriat între actorii cheie pentru această inițiativă transfrontalieră”, a menționat Iurie Calestru.

Reprezentanții IDEP susțin că tinerii vor putea călători cu trenul profitând de libera circulație, noi experiențe și cunoașterea regiunii.

Scopul inițiatorilor propunerii îl reprezintă obținerea călătoriilor subvenționate între cele trei țări pentru 10.000 de tineri din Iași, Chișinău și Odessa. Proiectul beneficiază de un buget total de 300 de mii de euro pentru un an, sumă necesară pentru compensarea a 10 mii de bilete tur-retur destinate tinerilor de 18 ani din cele trei zone. 

DiscoverEU este o acțiune a programului Erasmus+ (2021-2027), al cărei scop este de a le oferi tinerilor în vârstă de 18 ani o experiență de călătorie care le va întări sentimentul de apartenență la Uniunea Europeană și le va permite să exploreze diversitatea Europei, patrimoniul cultural și istoria acesteia, să-și creeze legături cu persoane de pe întregul continent și, în cele din urmă, să se descopere pe ei înșiși.

IDEP Moldova este unul dintre promotorii inițiativei rutei feroviare regulate Iași – Chișinău –  Odesa în cadrul proiectului #DiscoverEU, lansat în 2018 în UE.

MOLDOVA INVEST sprijină inițiativa IDEP de realizare a proiectului #DiscoverEU


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top