fbpx
Connect with us

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad FILAT: “Drumul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană este astăzi prins între războiul din Ucraina și prețul la gaze”

Republica Moldova

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad FILAT: “Drumul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană este astăzi prins între războiul din Ucraina și prețul la gaze”


Vlad FILAT a dezbătut subiectul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în contextul acestei perioade greu încercate de războiul din Ucraina, care a generat o adevărată criză a prețului la gaze

“UE, gazele și moldovenii
Drumul Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană este astăzi prins între războiul din Ucraina și prețul la gaze, care ne-a bulversat nu doar economia, ci și viețile, iar perspectiva pare a fi una sumbră. Vestita și clamata integrare în UE nu va duce la creșterea volumului de gaze naturale în subsolul moldav după cum nici curentul electric importat din Transnistria cu compromisuri de neacceptat și chiar trădătoare nu ne vor asigura independența energetică.
Independența unui stat nu înseamnă doar accesul depolitizat la resurse, dar și capacitatea actorilor economici și a cetățenilor de a cumpăra aceste resurse. Făcând o glumă amară putem spune că jumătate de problemă este rezolvată: am găsit resurse alternative, mai rămâne să avem bani pentru a le plăti.
Soluția NU este în nici un caz revenirea la dependența de gazul rusesc, ci dezvoltarea economiei astfel încât cetățenii și companiile să-și poată permite cumpărarea de resurse din altă parte. Din păcate la acest moment se umblă doar cu mâna întinsă pe continentele lumii pentru a cere bani să supraviețuim acestei ierni.
Dar iarna viitoare ce vom face? Dar peste doi ani? Vom merge din nou cu mâna întinsă la ușa cancelariilor lumii pentru că în nici un caz economia zilei de astăzi, în ritmul de azi, nu va putea oferi cetățenilor capacitatea financiară de a plăti prețurile din piața occidentală.
Așteptarea că războiul se va sfârși și se va reveni la prețurile ante război este o iluzie. Poate este momentul să ne gândim serios și pragmatic la reunificarea cu România, la un plan comun, instituționalizat. Împreună am fi nu doar puternici, dar ne-am împăca și cu istoria în care tot rătăcim fără noim”, a precizat Vlad FILAT, fostul premier al Republicii Moldova.

News Moldova îți recomandă și ...   La Iași s-a discutat despre modul în care Republica Moldova poate accesa fonduri europene


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Republica Moldova

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top