fbpx
Connect with us

Guvernul de la Chișinău a aprobat contractarea unui împrumut de 30.8 MILIOANE pentru Proiectul Linia Electrică Aeriană SUCEAVA-BĂLȚI

Guvernul de la Chișinău a aprobat contractarea unui împrumut de 30.8 MILIOANE pentru Proiectul Linia Electrică Aeriană SUCEAVA-BĂLȚI - News Moldova

Republica Moldova

Guvernul de la Chișinău a aprobat contractarea unui împrumut de 30.8 MILIOANE pentru Proiectul Linia Electrică Aeriană SUCEAVA-BĂLȚI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Republica Moldova și România urmează să beneficieze de o nouă interconexiune energetică, conform unei decizii luate în cadrul ședinței de miercuri, 6 martie, de către Cabinetul de Miniștri. A fost aprobată semnarea Acordului de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, având ca obiectiv realizarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Energiei din Republica Moldova, în cadrul unui proiect extins, se va efectua construcția unei noi linii electrice aeriene cu o tensiune de 400 kV, care va conecta municipiul Bălți din Republica Moldova cu municipiul Suceava din România. De asemenea, se va edifica o stație electrică la Bălți, cu o capacitate de 400 kV.

În paralel, se va alocă o parte din finanțare pentru reabilitarea unor segmente ale rețelelor electrice de transport din teritoriul Republicii Moldova, prin înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor din stațiile electrice.

Documentul în discuție cuprinde și un Plan de acțiuni, având ca scop reformarea sectorului energetic, acoperind atât aspecte legate de actualizarea cadrului juridic, cât și aspecte legate de funcționarea pieței energiei electrice, inclusiv înființarea Operatorului pieței energiei electrice.

Conform înțelegerii, se va contracta un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând o cofinanțare a proiectului în proporție de 40%.

Alți 30,8 milioane de euro vor fi contractați prin intermediul Băncii Europene de Investiții, în baza unui Acord de Împrumut. De asemenea, proiectul include o componentă de grant în valoare de 15,4 milioane de euro, acordată de Uniunea Europeană prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Astfel, valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro.

Implementarea acestui proiect de investiții va facilita integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene (UE) prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E. De asemenea, se anticipează o creștere a eficienței sectorului energetic național, îmbunătățirea stabilității și fiabilității sistemului electroenergetic la nivel local și regional, precum și creșterea oportunităților pentru dezvoltarea surselor de energie, inclusiv din surse regenerabile.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top