Connect with us

Igor Dodon este reținut la aceasta ora! Fostul președinte al Republicii Moldova este acuzat de corupție și trădare

Republica Moldova

Igor Dodon este reținut la aceasta ora! Fostul președinte al Republicii Moldova este acuzat de corupție și trădare

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore din cauza suspiciunilor de luare de mită și trădare. Parchetul anticorupție al Republicii Moldova și angajați ai Serviciului de Informații și Securitate efectuează percheziții în casa sa

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore în cadrul unui dosar penal deschis în baza a patru articole din Codul Penal, a declarat Marianna Kerpek, purtătorul de cuvânt al Parchetului General. Anterior, ea a declarat pentru portalul moldovenesc Unimedia că marți dimineață au avut loc percheziții nu doar la Dodon, ci și la presupușii săi complici.

Casa fostului președinte al Moldovei Dodon este percheziționată

Parchetul Anticorupție al Republicii Moldova și angajații Serviciului de Informații și Securitate efectuează percheziții.

„Se fac căutări și în alte locuri. Se caută bunuri imobile aparținând intermediarilor, în cadrul unui dosar penal deschis pe suspiciunea rezonabilă de săvârșire a unei infracțiuni în temeiul art. 324 (corupție pasivă), art. 181 alin.2 (acceptarea finanțării unui partid politic). dintr-o organizație criminală), articolul 337 (înalta trădare) și articolul 330 alin.2 (îmbogățire ilicită)”, a precizat Kerpek.

Pe 17 mai, fostul deputat Iurie Reniță a anunțat că Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia instanței Chișinău care a refuzat deschiderea unui dosar penal împotriva lui Dodon.

„Această hotărâre a Consiliului raional Kininevsky a deschis calea legală pentru reluarea urmăririi penale a fostului șef al statului Igor Dodon <…> După doi ani de luptă <…> Parchetul General are toate oportunitățile de a conduce o procedură imparțială, investigație uniformă în strictă conformitate cu legislația în vigoare”, a scris Renita pe pagina sa de Facebook.

Pe 18 mai s-a aflat că Parchetul General al Republicii Moldova a deschis un dosar penal pentru suspiciunea de corupție împotriva lui Dodon.

„Astăzi, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus lansarea urmăririi penale din cauza videoclipurilor apărute în spațiul public în vara anului 2020”, a spus Kerpek într-o conferință de presă.

„De îndată ce lucrurile merg prost în Moldova, Dodon este chemat la procuror pentru a distrage atenția populației de la probleme stringente. Așa a fost în decembrie anul trecut, când tariful la gaz a crescut de câteva ori. Acum, când este un nou salt de prețuri în țară, vor să o repete”, a comentat Igor Dodon referitor la deschiderea unui dosar penal în emisiunea postului NTV-Moldova.

Dodon a mai adăugat că „nu se teme de nicio măsură, nu are de gând să fugă din țară și este gata să dea o luptă decisivă adversarilor săi”.

Date despre presupusa faptă penală

Procesul penal împotriva lui Dodon a fost inițiat după ce, pe 18 mai 2020, Renița a publicat un videoclip în care președintele de atunci al Republicii Moldova se întâlnește cu liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și adjunctul acestuia, Serghei Yaralov. În filmare se vede un anumit pachet pe care Plahotniuc ar fi intenționat să-l predea lui Dodon, în care, potrivit lui Renita, se afla o sumă mare de bani. Deși Dodon nu a acceptat acel pachet, partidele de opoziție l-au acuzat de corupție. Întâlnirea în sine a avut loc în iunie 2019, iar câteva zile mai târziu, Plahotniuc a părăsit țara.

Igor Dodon a negat acuzațiile, subliniind că nu știe ce se află în pachet, iar videoclipul a fost făcut public prin „băncile oligarhice”.

În plus, Parchetul Republicii Moldova a primit o scrisoare anonimă cu presupuse „achitări de bani” primite de președintele republicii. Dar autorul mesajului nu a apărut ulterior pentru a depune o mărturie.

La 24 iunie 2020, Parchetul Anticorupție a declarat că „nu a identificat niciun element infracțional” în timpul cercetării casei video

De asemenea, nu s-a putut afla ce anume se afla în pachetul predat lui Dodon. Departamentul a mai anunțat închiderea urmăririi penale cu posibilitatea reluării anchetei dacă apar noi probe relevante. Această decizie a fost susținută și de instanța din Chișinău.

„Parchetul General nu a inițiat un dosar penal, <…> pentru că acest videoclip a fost declarat ilegal”, a explicat Alexander Stoianoglo, procurorul general de atunci al republicii.

Vladimir Plahotniuc este un fost deputat și unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Moldova

În noiembrie 2017, Tribunalul Basmanny din Moscova l-a arestat în lipsă și l-a trecut pe lista internațională de urmărit pentru tentativă de omor. În februarie 2019, Ministerul rus al Afacerilor Interne a raportat că poliția a oprit activitățile comunității criminale internaționale, care în 2013-2014 a scos peste 37 de miliarde de ruble din Rusia. În plus, în aprilie 2020, Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a pus sub acuzare în lipsă pe politicianul moldovean Renato Usatîi în dosarul retragerii a 500 de miliarde de ruble din Rusia împreună cu Plahotniuc.

În Moldova, Plahotniuc este acuzat de spălare de bani și îmbogățire ilegală, precum și retragerea a un miliard de dolari din sistemul bancar al țării. Însuși antreprenorul se află în afara țării din iunie 2019. Instanța de la Chișinău a emis în repetate rânduri un mandat de arestare în lipsă a lui Plahotniuc, parchetul republicii insistă asupra extrădării acestuia în patria sa.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Republica Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top