fbpx
Connect with us

Janis Mazeiks: “Cea mai mare schimbare pe care a reușit să o realizeze Rep. Moldova pe calea integrării europene în ultimul an și jumătate este în domeniul energetic”

Republica Moldova

Janis Mazeiks: “Cea mai mare schimbare pe care a reușit să o realizeze Rep. Moldova pe calea integrării europene în ultimul an și jumătate este în domeniul energetic”


Cea mai mare schimbare pe care a reușit să o realizeze Rep. Moldova pe calea integrării europene în ultimul an și jumătate este în domeniul energetic, a susținut ambasadorul UE în Rep. Moldova, Janis Mazeiks, în debutul Reuniunii Comitetului Parlamentar al Inițiativei Central Europene (ICE) care a avut loc ieri, 23 mai, la Chișinău

Republica Moldova a reușit să obțină independența sa energetică, iar conform ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, există trei aspecte relevante în acest sens. Primul aspect constă în determinarea autorităților de a se opune Rusiei în negocierile politice, chiar dacă aceasta a implicat sacrificii și costuri pentru populație, precum creșterea facturilor.

Al doilea element care a contribuit la schimbarea situației este sprijinul acordat de Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul gazoductului cu România, ajutoare financiare și asistență pentru facturile populației vulnerabile, precum și prin aderarea Republicii Moldova la platforma unică europeană. Al treilea element care a contribuit la dezvoltarea rezilienței Republicii Moldova sunt încercările Rusiei de a împiedica evoluția proeuropeană a Chișinăului, însă acestea au eșuat complet, conform lui Janis Mazeiks.

News Moldova îți recomandă și ...   Ședința Consiliului Director al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, la Palatul Republicii Moldova. Care au fost temele abordate

“Schimbarea cea mai semnificativă în Republica Moldova este în domeniul energetic, deoarece de la o stare de dependență completă față de Rusia, țara a devenit independentă din punct de vedere energetic. Deși încă se utilizează surse energetice rusești, a demonstrat că în perioade de criză, cum ar fi cele prin care am trecut, în toamna anului trecut, este capabilă să facă față situației”, a afirmat Janis Mazeiks.

În discursul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat șantajul energetic rusesc la care Republica Moldova a fost supusă timp de mulți ani. Cu ajutorul partenerilor europeni, în special al României, Republica Moldova a reușit să treacă cu succes prin două ierni într-un timp record, învățând o lecție importantă, conform lui Igor Grosu:

“În Republica Moldova, timp de mulți ani am simțit pe propria piele ce înseamnă șantajul energetic. Pot să afirm cu satisfacție că Republica Moldova, datorită ajutorului oferit de partenerii și prietenii europeni, a învățat o lecție importantă – că gazul nu vine doar de la ruși.

Un mare mulțumesc celor care ne-au ajutat, în special României, care a fost alături de noi în cele mai dificile momente. Atunci când rachetele cădeau la Odessa și nodurile energetice erau atacate, România a fost prima care ne-a ajutat și am reușit să ne refacem sistemul electric”, a declarat Igor Grosu.

News Moldova îți recomandă și ...   Serviciile de sănătate mintală din Republica Moldova vor fi CONSOLIDATE cu suportul Elveției

Vicepreședintele Legislativului, Mihai Popsoi, a menționat sprijinul oferit de Republica Moldova pentru mii de refugiați ucraineni, considerându-l o datorie morală, ceea ce a dus la crearea expresiei descriptive “țară mică cu inimă mare”.

Oficialul a apreciat, de asemenea, eforturile armatei ucrainene în apărarea Republicii Moldova și a întregii comunități democratice europene împotriva agresiunii barbare rusești. Mihai Popsoi și-a încheiat discursul vorbind despre determinarea Republicii Moldova și despre posibilitatea de a deschide negocieri pentru aderarea la UE în acest an.

“Republica Moldova înregistrează progrese. S-a menționat deja progresul pe care Moldova îl face în domeniul securității energetice, dar Moldova este și un lider în ceea ce privește reprezentarea femeilor în politică, respectarea drepturilor omului și libertatea presei. Facem aceste lucruri deoarece dorim să ne ridicăm la nivelul aspirațiilor cetățenilor noștri.

Dacă acest lucru ne ajută să progresăm în aspirațiile noastre europene, vom fi foarte fericiți. Este foarte important să deschidem negocierile de aderare la UE în acest an, deoarece acestea ne vor ancorează pe calea europeană și vom întoarce această pagină tumultoasă a istoriei regiunii noastre”, a menționat Mihai Popsoi.

News Moldova îți recomandă și ...   Întâlnire la nivel parlamentar între România și Republica Moldova, organizată la Iași

Republica Moldova deține în acest an președinția Inițiativei Central Europene (ICE), o structură care include 11 țări membre: Albania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovenia, Ucraina și Ungaria. ICE este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperare regională în Europa Centrală.

Obiectivul de cooperare politică al ICE constă în furnizarea țărilor și instituțiilor acestora unei platforme flexibile de cooperare regională, concentrându-se în același timp pe pregătirea lor pentru viitoarea aderare la Uniunea Europeană.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top