Connect with us

Jurnalistul Victor NICHITUȘ: „Primarul Chișinăului a criticat in-acțiunile executivului moldovean în fața unei delegații a Consiliului Europei”

Republica Moldova

Jurnalistul Victor NICHITUȘ: „Primarul Chișinăului a criticat in-acțiunile executivului moldovean în fața unei delegații a Consiliului Europei”

Primarul Chișinăului a criticat in-acțiunile executivului moldovean în fața unei delegații a Consiliului Europei

„Primarul Chișinăului, Ion Ceban, s-a plâns oficialilor Consiliului Europei că autoritățile moldovene nu își respectă angajamentele asumate față de autoritățile publice locale.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că s-a întâlnit cu delegația Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei, aflată în vizită în capitala moldoveană, căreia i-a comunicat că autoritățile guvernamentale nu respectă termenul de îndeplinire al angajamentelor asumate la semnarea foii de parcurs privind implementarea acestor recomandări semnate în aprilie 2021.

“Acțiunile/angajamentele pe care trebuie să le realizeze Guvernul Republicii Moldova expiră la sfârșitul anului 2022 și nu am avansat pe multe din pozițiile agreate” ,a declarat edilul Chișinăului.

Potrivit lui Ceban, “Administrațiile Publice Locale au rămas în mare măsură cu aceleași probleme și puține acțiuni au fost întreprinse pentru o descentralizare reală, nu există viziuni strategice actualizate privind reforma APL și consolidarea autonomiei locale, iar un dialog instituționalizat, sistemic și permanent între APL și Guvernare, încă nu a fost stabilit”.

Primarul Chișinăului a declarat că dialogul și comunicarea între Congresul Autorităților Locale din Moldova și Cabinetul moldovean de Miniștri este fragmentat. “Cu excepția taxei pe drumuri și a impozitului pe venitul persoanelor fizice, progrese reale în creșterea veniturilor bugetelor locale nu s-au produs. Lipsesc progrese în consolidarea bazei financiare și tot ce se referă la perfecționarea sistemului taxelor și impozitelor locale, pe imobil, funciar și altele.

O problemă acută, o reprezintă statele de personal și remunerarea funcționarilor în Administrațiile Publice Locale, la care încă nu s-a intervenit, iar din cauza salariilor mici, există o lipsă enormă de cadre. Controlul și supravegherea APL rămâne o problemă acută căci există o mulțime de organe/agenții de control, care deseori se implică în activitatea APL și o împiedică”.

Edilul a precizat că subiectele au fost discutate în cadrul unei ședințe care a avut loc în incinta Guvernului moldovean la care au fost prezenți secretari de stat și reprezentații ministerelor.

La ședință a participat și delegația Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost ales în luna decembrie 2020 în calitate de vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova și președinte al Delegației Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.”, a declarat Victor Nichituș.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Republica Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top