Connect with us

Jurnalistul Victor NICHITUȘ referitor la EXODUL de populație dinspre TRANSNISTRIA spre Rep MOLDOVA: “Este cauzat de Sărbătorile Pascale”

Republica Moldova

Jurnalistul Victor NICHITUȘ referitor la EXODUL de populație dinspre TRANSNISTRIA spre Rep MOLDOVA: “Este cauzat de Sărbătorile Pascale”

Jurnalistul Victor NICHITUȘ: “Există ușoare ambuteiaje la trecerea peste râul Nistru iar ele se datorează inclusiv Sărbătorilor Pascale”

Cu circa o oră în urmă, la București, televiziunea DIGI 24 a intrat, în BREAKING NEWS, cu știri referitoare la regiunea transnistreană. S-a vehiculat că ar exista un exod de populație către Chișinău. Și s-a bătut toaca, panicard, despre situația din Republica Moldova și de la Tiraspol. A fost de bun augur că s-a solicitat opinia unui jurnalist moldovean care a calmat, elegant și cu tact, aceste știri exagerate.

Reuniune de URGENȚĂ a Consiliului Suprem de Securitate la CHIȘINĂU pe tema exploziilor din TRANSNISTRIA

NICHITUȘ: “asistăm la încercări de extindere a conflictului din Ucraina către Transnistria”

Este adevărat însă că, autoritățile decidente de la Chișinău au convocat Consiliul Suprem de Securitate unde se discută/analizează cele întâmplate în regiunea de peste Nistru: un atac cu aruncătorul de grenade asupra sediului departamentului de interne al regiunii separatiste, explozii în regiunea satului Parcani și în această dimineață – aruncarea în aer a antenei radiofonice de un kilowat din satul Maiac, raionul Grigoriopol din regiunea separatistă.
Cele trei evenimente au fost confirmate atât de către autoritățile separatiste transnistrene cât și, indirect, de către autoritățile decidente de la Chișinău.

Se intensifică discuțiile pe tema unui conflict militar generalizat! Situația din TRANSNISTRIA devine „îngrijorătoare”

Probabil, dacă facem trimitere la măsurile de încredere implementate de către OSCE între cele două maluri de Nistru, ar fi binevenită o minimă colaborare pentru identificarea autorilor acestei provocări la adresa securității regionale.

O întâlnire, sub auspiciile OSCE, între reprezentanții Parlamentului de la Chișinău cu cei ai Sovietului Suprem de la Tiraspol ar demonstra disponibilitate spre menținerea acestei păci, mai ales că are în gestiune un depozit impresionant de muniții, la Cobasna

Republica Moldova nu a renunțat la integritatea ei teritorială. Sunt sigur că, până la ora scrierii acestor note de blog, autoritățile decidente de la Chișinău – Biroul politici de reintegrare – au comunicat cu decidenții de la Tiraspol.
Cred că cea mai bună soluție pentru detensionarea securității regionale ar fi o întâlnire, sub auspiciile OSCE, între reprezentanții Parlamentului de la Chișinău cu cei ai Sovietului Suprem de la Tiraspol – ar fi o dovadă că decidentul moldovean își dorește menținerea păcii și colaborării în regiune. Iar Tiraspolul ar demonstra disponibilitate spre menținerea acestei păci, mai ales că are în gestiune un depozit impresionant de muniții, la Cobasna.
Îndemnul meu către jurnaliștii de la București, Bacău ori Craiova, este să nu facă expertiză pe știri care nu sunt verificate. Și să nu facă analiză care să creeze panică și isterie în spațiul informațional românesc. Acest mod de analiză stârnește zâmbete la Chișinău, dar și în alte capitale, atunci când vine din partea unor persoane care nu au fost vreodată între Prut și Nistru și nici nu cunosc limba rusă.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Republica Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top