fbpx
Connect with us

Laura KOVESI, dupa întâlnirea cu Natalia GAVRILIȚA: „Vedem că vă doriți o schimbare, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități”

laura-kovesi,-dupa-intalnirea-cu-natalia-gavrilita:-„vedem-ca-va-doriti-o-schimbare,-cea-mai-complicata-parte-este-schimbarea-de-mentalitati”

Republica Moldova

Laura KOVESI, dupa întâlnirea cu Natalia GAVRILIȚA: „Vedem că vă doriți o schimbare, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități”


Ieri, 12.07.2022, Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi

Se pare că părțile au vorbit despre evoluțiile înregistrate în procesul de reformare a justiției și perspectivele de colaborare a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de experiență și cooperarea operațională în domeniul luptei cu frauda financiară și contrabanda.

Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că prioritatea zero a Executivului rămâne a fi combaterea corupției, iar „organele de drept din Republica Moldova întreprind deja un șir de acțiuni pentru investigarea cazurilor mari de corupție, identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare și desecretizarea offshorurilor”.  

News Moldova îți recomandă și ...   Oficialități din România, Franța și Germania, așteptate la cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova

gavrilita - News Moldova

Astfel, au fost create mecanisme noi care vor permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa învinuitului și condamnarea infractorilor care au fugit din Republica Moldova, chiar dacă aceștia nu sunt în țară.

De asemenea, Executivul a aprobat aplicarea mecanismului de confiscare extinsă a bunurilor dobândite pe căi ilicite. Totodată, prim-ministra a vorbit despre reforma procuraturii, a sistemului judiciar și adoptarea Legii pre-vetting, în baza căreia va fi verificată integritatea potențialilor candidați pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Din primele luni, am prioritizat reformarea sistemului justiției. Fără o reformă veritabilă nu ne vom putea integra în marea familie europeană și nici nu vom putea dezvolta țara. Suntem deschiși să colaborăm cu Parchetul European pentru a găsi împreună metode eficiente ca să facem schimbările rapid și cu impact, iar lupta împotriva corupției va rămâne înscrisă în ADN-ul acestei guvernări”, a spus Natalia Gavrilița.

News Moldova îți recomandă și ...   45 milioane de euro de la UE pentru consolidarea legăturilor de transport dintre Republica Moldova și România

gavrilita - News Moldova

La rândul său, Laura Codruța Kövesi a apreciat efortul depus de autorități pentru obținerea statutului de țară candidat la aderarea în UE, subliniind că acțiunile întreprinse până acum de Executiv și reformele lansate sunt susținute de Parchetul European: „Sunt aici pentru a vă transmite acest mesaj de susținere. Vedem clar că vă doriți o schimbare și, deși reformele durează, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități, nu de sisteme”.

Părțile au mai  discutat despre cooperarea dintre organele de urmărire penală din Republica Moldova și procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO), prima instituție de urmărire penală la nivelul UE.

News Moldova îți recomandă și ...   Maia Sandu: "Republica Moldova demonstrează rezistență în fața șantajului Rusiei și își diversifică sursele de gaz natural"

În acest sens, urmează a fi semnat un acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre EPPO și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor  căutate.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top