fbpx
Connect with us

Maia Sandu, în contextul Reuniunii Ambasadorilor: „R. Moldova, determinată să își consolideze democrația prin aderarea la UE

Maia Sandu, în contextul Reuniunii Ambasadorilor: "R. Moldova, determinată să își consolideze democrația prin aderarea la UE - News Moldova

Republica Moldova

Maia Sandu, în contextul Reuniunii Ambasadorilor: „R. Moldova, determinată să își consolideze democrația prin aderarea la UE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a luat cuvântul în deschiderea reuniunii ambasadorilor organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Chișinău

În fața corpului diplomatic al țării, Maia Sandu a subliniat hotărârea fermă a Republicii Moldova de a se integra în familia Uniunii Europene, reafirmând că aceasta nu este doar o declarație goală, ci o realitate ce trebuie concretizată.

O relație semnificativă cu Uniunea Europeană

În timpul discursului său, șeful statului vecin a evidențiat progresele considerabile realizate în relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Aceste evoluții nu sunt doar vorbe mari, ci reprezintă angajamentul susținut pentru valorile europene și pentru consolidarea unei democrații stabile și prospere.

Un viitor în Uniunea Europeană: un obiectiv vital

Maia Sandu, în contextul Reuniunii Ambasadorilor: "R. Moldova, determinată să își consolideze democrația prin aderarea la UE - News Moldova

Maia Sandu a subliniat că obiectivul-cheie al Republicii Moldova pentru perioada următoare rămâne începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Această etapă nu este doar un vis, ci o necesitate crucială pentru garantarea democrației, stabilității și bunăstării cetățenilor moldoveni.

Aceasta a accentuat faptul că singura cale pentru ca Republica Moldova să supraviețuiască ca o națiune democratică este să facă parte din familia europeană, și acest deziderat este susținut nu doar de cuvinte, ci de fapte concrete.

Provocări geopolitice și alianțe strategice

Maia Sandu a recunoscut că provocările geopolitice nu vor înceta, iar acestea vor avea în continuare impact asupra economiei și securității Republicii Moldova. Ea a subliniat că pacea și securitatea țării depind de sprijinul și solidaritatea acordată Ucrainei și a atras atenția asupra rolului crucial al armatei ucrainene în asigurarea stabilității regionale.

Președintele a menționat că Rusia va rămâne un factor de nesiguranță, dar a evidențiat sprijinul puternic oferit de România în promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene.

Priorități pentru viitor

Încheind discursul, Maia Sandu a subliniat că prioritatea principală pentru viitorul apropiat este inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil. În același timp, a menționat alte obiective esențiale, precum revigorarea economiei prin promovarea produselor moldovenești pe piețele internaționale, sprijinirea diasporei moldovenești și consolidarea poziției Republicii Moldova în cadrul securității regionale.

Reuniunea ambasadorilor a oferit un cadru semnificativ pentru reafirmarea angajamentului Republicii Moldova față de valorile europene și pentru conturarea direcțiilor viitoare ale țării în cadrul Uniunii Europene. Președinta Maia Sandu a subliniat că trecerea spre Uniunea Europeană este o realitate căreia Moldova îi dă curs cu hotărâre și determinare.

Maia Sandu, în contextul Reuniunii Ambasadorilor: "R. Moldova, determinată să își consolideze democrația prin aderarea la UE - News Moldova

La această reuniune au participat 40 de șefi de misiuni diplomatice, marcând o ocazie de reflecție și planificare strategică în ceea ce privește relațiile externe ale Republicii Moldova.

Evenimentul a debutat cu un discurs rostit de către Maia Sandu, iar miniștrii de Externe ai României și Ucrainei, Luminița Odobescu și Dmytro Kuleba, precum și Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene a Franței, Laurence Boone, au susținut discursuri în cadrul acestui forum, conform informațiilor transmise de Radio Chișinău.

Vicepremierul Nicu Popescu a folosit o platformă de socializare pentru a prezenta sinteza acestei reuniuni, în care s-au evaluat realizările din ultimul an și s-au stabilit direcțiile strategice în patru domenii cheie: Dezvoltare Europeană, Dialog, Diasporă și Diplomație Economică. Având în vedere aceste coordonate, în cadrul discuțiilor, au fost conturate obiectivele urmărite:

1. Dezvoltare Europeană: un drum către aderarea la UE

Unul dintre principalele obiective evidențiate a fost statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, o realizare semnificativă pentru Republica Moldova. În contextul acestui succes, prioritățile următoare includ îndeplinirea celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană.

Se urmărește ca până la sfârșitul acestui an, în raportul de extindere, să se recomande începerea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sprijinul continuu al fiecărui stat membru al UE este esențial în acest proces.

2. Dialog: consolidarea parteneriatelor strategice

Maia Sandu, în contextul Reuniunii Ambasadorilor: "R. Moldova, determinată să își consolideze democrația prin aderarea la UE - News Moldova

Consolidarea parteneriatelor strategice a reprezentat un alt pilon important în cadrul reuniunii. Maia Sandu a subliniat importanța dialogului și cooperării cu partenerii strategici, precum România și Statele Unite ale Americii. Promovarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei, dar și dialogul cu organizații internaționale precum NATO, CoE, ONU și OSCE, rămân priorități ale Republicii Moldova. De asemenea, accentul a fost pus pe sprijinirea democrației prin sancționarea celor care subminează statul de drept și fură cetățenii.

3. Diasporă: Servicii consulare îmbunătățite

O atenție deosebită a fost acordată îmbunătățirii serviciilor consulare pentru cetățenii din diaspora moldovenească. Accelerarea negocierilor și încheierea acordurilor pentru diverse aspecte, cum ar fi conversia permiselor de conducere și acordurile în domeniul social, este o prioritate. Mai mult, a fost subliniată importanța adoptării unei abordări proactive în organizarea evenimentelor culturale destinate comunității din diaspora.

4. Diplomație economică: promovarea exporturilor și investițiilor

În contextul economiei, diplomația economică a fost evidentă în strategia de promovare a produselor agricole și a vinurilor moldovenești pe piețele internaționale. În plus, s-a vorbit despre atragerea de investiții străine în Republica Moldova și despre explorarea unor noi oportunități de pătrundere pe piețele asiatice.

Impuls pentru viitor

Vicepremierul Nicu Popescu a încurajat șefii de misiuni să mențină un dialog politic activ cu statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la avansarea procesului de aderare la UE și la promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul relațiilor internaționale.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top