fbpx
Connect with us

Maia Sandu, la Marea Dictare Națională: „Limba Română trebuie să ne unească”

Maia Sandu, la Marea Dictare Națională: "Limba Română trebuie să ne unească" - News Moldova

Republica Moldova

Maia Sandu, la Marea Dictare Națională: „Limba Română trebuie să ne unească”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Președintele Republicii Moldova, Maia Snadu, a afirmat în cadrul Marii Dictări Naționale că numai un regim dictatorial poate utiliza limba ca instrument de divizare a poporului

Maia Sandu a evocat, de asemenea, contribuția liderilor mișcării de eliberare națională și a susținătorilor limbii române din perioada sovietică, cum ar fi Grigore Vieru, Valentin Mândâcanu, Vladimir Beșleagă, Lică Sainciuc, Ion și Doina Aldea Teodorovici. Ea a subliniat, de asemenea, importanța aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și respectul acordat limbii române de către europeni.

În contextul evenimentului din 31 august 2023, când s-au împlinit 34 de ani de la cererea a sute de mii de oameni în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru declararea limbii române ca limbă de stat și trecerea la alfabetul latin, Maia Sandu a exprimat bucuria de a sărbători limba într-un mod special.

Ea a subliniat că, în trecut, în perioada sovietică, poporul a fost privat de dreptul de a folosi limba română, într-un efort de a șterge identitatea națională și de a înlătura legătura cu neamul. Sub regimul sovietic, folosirea limbii române putea atrage sancțiuni, iar alfabetul chirilic era folosit pentru scriere. Literatura română era interzisă, iar vorbirea în limba română era considerată infracțiune.

Cu toate acestea, Maia Sandu a subliniat curajul studenților, scriitorilor, artiștilor, matematicienilor și profesorilor care au luptat pentru dreptul la limbă și la identitate națională. Ea a dorit să le aducă un omagiu acestora, menționând că numele lor sunt acum prezente în manualele școlare.

Ea a subliniat că doar regimurile dictatoriale pot transforma limba într-o armă pentru a diviza un popor. Persoanele care au impus folosirea termenului „moldovenească” în loc de „română” au făcut acest lucru cu intenția de a suprima identitatea. Maia Sandu consideră că limba română ar trebui să aibă rolul de a uni poporul.

În final, ea a afirmat că nu există popoare sau limbi superioare sau inferioare și a subliniat că limba română are un loc demn pe plan global. Limba română este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene și este respectată, iar vorbitorii ei nu sunt sancționați pentru folosirea ei. Ea a exprimat încredere în generațiile viitoare, care vor contribui la transformarea Republicii Moldova într-un stat european mândru de tradițiile sale.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top