Connect with us

Mecanisme mai SIMPLE pentru demiterea Procurorului General de la CHIȘINĂU

Republica Moldova

Mecanisme mai SIMPLE pentru demiterea Procurorului General de la CHIȘINĂU

Deputații de la Chișinău au votat împotriva Procurorului

Marți,  Deputații din Parlamentul Republicii au votat amendamentele la Legea cu privire la Procuratură care permit demiterea procurorului general chiar și înainte de expirarea mandatului. Pentru acest proiect  de lege au votat 56 de deputați.

Mecanismul de evaluare a procurorului general, Aleksandr Stoianoglo, poate fi declanșat fie de către șeful statului, fie de trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ulterior, se va înființa o comisie specială de evaluare a performanțelor procurorului general formată din cinci membri propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar o altă comisie va fi propusă de însăşi procurorul general care urmează a fi evaluat, potrivit G4media.ro. 

Raportul comisiei decide ce calificativ va primi Procurorul General: excelent, bine sau satisfăcător. În cazul în care activitatea acestuia nu va fi una mulțumitoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

În proiectul de lege votat este menționat, atât faptul că membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcționari publici, cât și posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal.

Calificativ nesatisfăcător pentru Procurorul General

De altfel, vinerea trecută, Parlamentul a oferit calificativul de „nesatisfător” pentru activitatea Procuraturii Generale în dosarul „furtul miliardului” de dolari între 2012-2014 din trei bănci moldovenești.

Nemulțumit de calificativul primit, Stoianoglo va ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională. În plus, acesta ar fi acuzat-o pe Președintele Maia Sandu de interferență în actul de justiție, amenințând-o în același timp că va demara cercetările penale asupra celor din Guvernul leancă, pe când Maia Sandu a ocupat funcția de ministru al Educației.

Tot la finalul săptămânii trecute, Procuratura Generală s-a adresat structurilor europene şi corpului diplomatic acreditat la Chişinău cu un apel în care solicită să fie analizată compatibilitatea cu standardele democratice a amendamentelor la Legea cu privire la Procuratură în partea ce ţine de tragerea la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor procurorului general, precum și modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

News Moldova LIVE

ANUNT

Advertisement Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top