fbpx
Connect with us

Nicu Popescu condamnă retragerea Rusiei din Acordul privind transportul cerealelor și bombardarea portului Odessa

Nicu Popescu condamnă retragerea Rusiei din Acordul privind transportul cerealelor și bombardarea portului Odessa - News Moldova

Republica Moldova

Nicu Popescu condamnă retragerea Rusiei din Acordul privind transportul cerealelor și bombardarea portului Odessa

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Nicu Popescu, vicepremierul și ministru de Externe al Chișinăului, a condamnat cu fermitate decizia Rusiei de a se retrage din Acordul privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră și bombardarea portului Odessa

Într-o postare pe contul său de Twitter, șeful diplomației de la Chișinău a exprimat dezaprobarea Republicii Moldova față de ieșirea unilaterală a Rusiei din Inițiativa cerealelor din Marea Neagră, ignorând astfel eforturile depuse de ONU și Turcia. Prin bombardarea regiunii Odesa și a portului, Rusia pare să folosească tactici de șantaj, privându-i astfel de alimente pe cei care au cea mai mare nevoie de ele.

În cursul nopții trecute, după anunțul Rusiei că se retrage din acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, armata rusă a atacat orașele-port Mikolaiv și Odesa. Cu toate acestea, toate rachetele au fost interceptate și doborâte de sistemul de apărare aeriană ucrainean.

Rusia a refuzat să prelungească înțelegerea, semnată în urmă cu un an cu Ucraina sub egida Națiunilor Unite și Turciei, argumentând că există obstacole în comerțul cu produse agricole rusești.

Acordul referitor la exportul de cereale ucrainene a permis, în ciuda războiului, exportul a peste trei milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâne din lume și principalul furnizor pentru Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM).


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top