fbpx
Connect with us

Parlamentul Republicii Moldova a votat retragerea din Adunarea interparlamentară a CSI!

Parlamentul Republicii Moldova a votat retragerea din Adunarea interparlamentară a CSI! - News Moldova

Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a votat retragerea din Adunarea interparlamentară a CSI!


Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi prin vot denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), adoptată la 26 mai 1996, precum și a unui Acord încheiat pe platforma CSI, conform unui comunicat emis de legislativul de la Chișinău. Inițiativa de denunțare a Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a CSI a fost propusă de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Republica Moldova nu mai rezonează cu actualele politici, obiective și decizii ale AIP CSI, precum și în contextul declarației ferme a țării noastre de a urma vectorul european”, se precizează în comunicatul citat.

Începând cu acest an, conducerea Parlamentului Republicii Moldova nu a aprobat participarea la evenimentele organizate de Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), conform comunicatului. Ca urmare, Republica Moldova renunță la Convenția cu privire la AIP CSI, iar denunțarea acesteia nu va afecta drepturile și obligațiile țării față de celelalte părți implicate și terțe părți. Totuși, Moldova menține relații interparlamentare bilaterale cu statele membre ale AIP CSI prin intermediul grupurilor de prietenie, precizează comunicatul.

În plus, Parlamentul Republicii Moldova a votat denunțarea Acordului privind interacțiunea în domeniul preîntâmpinării și lichidării consecințelor situațiilor excepționale cu caracter natural și tehnogen, semnat la Minsk la 22 ianuarie 1993, cu modificările operate prin Protocolul întocmit la Dușanbe la 30 octombrie 2015. Această decizie a fost luată pe baza inaplicabilității și neactualității acordului, precum și a discrepanței acestuia cu realitățile actuale. Cu toate acestea, Republica Moldova dispune de alternative pentru a primi și acorda asistență internațională în situații de urgență, chiar dacă nu există un acord specific în acest sens.

Ambele proiecte au fost susținute de 53 de deputați în cadrul votului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top