fbpx
Connect with us

Parlamentul Republicii Moldova aprobă în a doua lectură reforma asistenței sociale

Parlamentul Republicii Moldova aprobă în a doua lectură reforma asistenței sociale - News Moldova

Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova aprobă în a doua lectură reforma asistenței sociale

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Parlamentul a dat undă verde în a doua lectură reformei în domeniul asistenței sociale, care urmărește să asigure un acces uniform și echitabil la servicii sociale de calitate pentru populația vulnerabilă

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu suportul partenerilor de dezvoltare, a fost susținut de 54 de deputați.

Această inițiativă face parte din etapa inițială a reformei numită „Restart”, și cuprinde modificări în 19 legi. Scopul proiectului este să consolideze guvernanța și transparența în sfera asistenței sociale, să protejeze și să asigure asistență socială pentru populația vulnerabilă, în concordanță cu standardele internaționale relevante.

Un element important al reformei constă în crearea agențiilor teritoriale de asistență socială, care vor facilita o mai bună colaborare între nivelul central și cel local în implementarea politicilor de asistență socială. În plus, va fi ajustat pachetul minim de servicii sociale, care în prezent este finanțat fragmentar și nu răspunde cerințelor populației. Catalogul serviciilor sociale va fi revizuit pentru a defini mai bine categoriile de servicii.

În cadrul proiectului, se propune și evaluarea necesității și planificarea serviciilor de asistență socială la nivel rațional, crearea unui sistem informațional integrat pentru acest domeniu, stabilirea standardelor de cost pentru serviciile sociale. De asemenea, se intenționează reexaminarea sistemului de salarizare a specialiștilor în asistență socială și dezvoltarea unui sistem de formare profesională continuă pentru aceștia. Agenția Națională de Asistență Socială va fi restructurată ca Agenție de Gestiune a Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Această inițiativă legislativă va duce la beneficii semnificative pentru o gamă mai largă de persoane, prin îmbunătățirea mecanismelor de finanțare și planificare bugetară. De asemenea, serviciile sociale similare vor avea costuri uniforme în toate regiunile țării, iar beneficiarii vor putea accesa ajutoarele sociale prin intermediul unei platforme online.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top