Connect with us

PRIMUL DRUM RUTIER din plastic reciclat din ESTUL EUROPEI

Republica Moldova

PRIMUL DRUM RUTIER din plastic reciclat din ESTUL EUROPEI

Primul drum ecologic din Estul Europei este realizat în Republica Moldova

În Republica Moldova, mai exact, în Durlești, o porțiune din drum a fost construită din material plastic reciclat. Această tehnologie a fost folosită în peste 30 de state precum Estonia, Germania, Spania, Marea Britanie, SUA, iar acum și în Republica Moldova.

Realizarea acestuia este posibilă prin aplicarea unui produs fabricat din material plastic reciclat, care poate fi utilizat în amestecurile de asfalt reducând volumul de bitum necesar, cu scopul de a diminua cheltuielile și emisiile de CO2.

Produsul este realizat de compania ”MacRebur” din Scoția, reprezentată în Republica Moldova de „Dorsa Group” SRL. MR8. Caracteristicile fizico-mecanice ale stratului rutier sunt îmbunătățite. Acest produs poate fi adăugat în mixturile asfaltice în proporție de 10-15 % din componenta bitumului, rezultând o economie de 5-10 % comparativ cu costurile pentru bitum. Materialul reciclat MR8 minimizează emisiile de CO2 cu 1.55 kg pentru fiecare kilogram de MR8 folosit, scrie auto-expert.md.

Credit foto: diez.md

Compania ”MacRebur” susține că scopul său este acela de a fi de ajutor în procesul de soluționare al epidemiei deșeurilor de plastic și al calității slabe a drumurilor pe care circulăm astăzi, în întreaga lume:

Noi avem o viziune despre fiecare țară din lume. În producția produselor MacRebur se folosesc produsele din deșeuri de materiale plastice proprii, rezultând o reducerea a dependenței de combustibili fosili, îmbunătățind în același timp calitatea drumurilor lor”.

În plus, această compania ”MacRebur Moldova & Ukraine” planifică să construiască o fabrică de producere, cu export spre România și Ucraina.

În primăvara anului 2022, atunci când ne vor permite condițiile meteo, vom executa un sector experimental cu MR8, pentru a verifica implementarea acestuia pe drumurile din țara noastră”, a transmis directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Republica Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top