Connect with us

PSD va fi reprezentat în Republica Moldova de Iurie CIOCAN! Miza: „electoratul moldovean” cu cetățenie română

PSD va fi reprezentat în Republica Moldova de Iurie CIOCAN! Miza: "electoratul moldovean" cu cetățenie română - News Moldova

Republica Moldova

PSD va fi reprezentat în Republica Moldova de Iurie CIOCAN! Miza: „electoratul moldovean” cu cetățenie română

PSD a luat decizia de a-și revitaliza activitatea politică de peste Prut! Cu cine „vor merge” social-democrații români la următoarele alegeri?

Cetățenii moldoveni care au dobândit și cetățenia română, reprezintă desigur o miza politică pentru clasa politică de la București.
Moldovenii au fost „cultivați” politic de fostul Președinte Traian Băsescu care a direcționat acest segment electoral către PMP. Acesta a fost și motivul pentru care la conducerea PMP s-a aflat tot un exponent din Republica Moldova în persoana lui Eugen TOMAC. Însă, povestea PMP a încetat în momentul în care această formațiune nu a mai reușit să realizeze pragul electoral.
Miza „electoratului moldovean” deținătoare a cetățeniei române este „la liber”!
Traian Băsescu a simțit foarte bine sub aspect politic acest electorat pe care l-a stimulat constant prin acțiuni extrem de concrete:
  1.  simplificarea birocrației din România privind dobândirea sau redobândirea cetățeniei române care a deschis automat cetațenilor din Republica Moldova posibilitatea stabilirii în Uniunea Europeană cu toate avantajele care au decurs din această situație.
  2. posibilitatea urmării cursurilor liceale sau universitare în România
  3. oportunități reale pentru integrarea în realitățile cotidiene din România (showbiz, afaceri, cultură etc)

Să nu minimizăm aceste demersuri. Ele chiar au făcut diferența pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova! Și da, moldovenii i-au fost recunoscători Președintelui român Traian Băsescu pentru aceste facilități, normale și firești până la urmă, dar la care doar fostul Președinte s-a gândit.

Însă atunci când Băsescu s-a gândit să meargă mai departe cu această tendință politică și simpatie în bună măsură, deplasându-se politic la Chișinău cu intenția clară de a se implica în viața politică de peste Prut … atunci i s-a arătat spatele! Iarăși, să nu ne păcălim singuri, moldovenii din stânga Prutului sunt foarte pragmatici: atât timp cât îi ajuți și ai ce să le oferi ești prietenul lor. O atitudine calculată, caracteristică mai mult unor relații care nu sunt caracterizate de fraternitate, dar vorba românului: frate, frate dar brânza e pe bani!

PSD va fi reprezentat în Republica Moldova de Iurie CIOCAN! Miza: "electoratul moldovean" cu cetățenie română - News Moldova

Și da, despre bani și ajutor efectiv discutăm în relația București – Chișinău

„Prieteni, vă anunț că am fost numit președintele filialei pentru Republica Moldova a Partidul Social Democrat din Romania.
Cred cu tărie în viitorul nostru european comun, al tuturor românilor și aceasta este direcția în care îmi voi continua eforturile, acum și ca om politic”.
Declarația îi aparține unui cetățean care trăiește la Chișinău, dar este destul de bine asezonat cu realitățile de la București, domnul Iurie .. nu Roșca (pentru că el, nu-i așa, și-a schimbat viziunile) … ci Iurie CIOCAN!
Apropos de schimbarea viziunilor, asta se întâmplă destul de des. Și la București unii jurnalisti pregatiti în SUA au avut brusc revelații răsăritene și se dau de ceasul morții pe direcția asta.
Iurie Ciocan, în vârstă de 51 de ani, a fost președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, din 2011 până în 2019.

Iurie Ciocan a fost șef al Centrului de Implementare a Reformelor din ianuarie 2017 și a demisionat în 2019. Centrul avea misiunea de a asigura implementarea eficientă și coordonată a reformelor la nivel guvernamental, prin crearea unui sistem modern și eficient de administrare.

News Moldova îți recomandă și ...   Republica Moldova va negocia cu UE liberalizarea pemanentă pentru exportul fructelor moldovenești pe piața europeană

În proprietatea familiei Ciocan se află cote de participare în cadrul companiilor “Elvicom-Impex” S.R.L. (50%), “Privesc.Eu Web” S.R.L. (35%), “Privesc.Eu” S.R.L. (29.85%) şi 672 acţiuni la compania comercială şi de producere “DAAC Hermes Grup” S.A.

Laura KOVESI, dupa întâlnirea cu Natalia GAVRILIȚA – Prim Ministrul Republicii Moldova: „Vedem că vă doriți o schimbare, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități”

Un vector românescu de o indiscutabilă notorietate și credibilitate este într-adevăr procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi în data de 12 iulie anul curent.

Cele două au discutat despre evoluțiile înregistrate în procesul de reformare a justiției și perspectivele de colaborare a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de experiență și cooperarea operațională în domeniul luptei cu frauda financiară și contrabanda.

Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că prioritatea zero a Executivului rămâne a fi combaterea corupției, iar „organele de drept din Republica Moldova întreprind deja un șir de acțiuni pentru investigarea cazurilor mari de corupție, identificarea și recuperarea activelor transferate peste hotare și desecretizarea offshorurilor”. 

Contextul este unul extrem de important dacă ne raportăm la așteptările foarte ridicate ale cetățenilor moldoveni referitoare la procesul de reformare a justiției.

Laura KOVESI, dupa întâlnirea cu Natalia GAVRILIȚA: „Vedem că vă doriți o schimbare, cea mai complicată parte este schimbarea de mentalități”

Pentru Partidul Social Democrat din România demersul sensibilizării electoratului care deține atât cetățenia moldoveană cât și română este unul extrem de dificil

PSD România nu a cunoscut cu adevărat niciodată realitățile din Republica Moldova și, în general, social-democrații nici nu au fost interesați de problemele moldovenilor.

Politic da, au existat declarații și vizite dar, abordarea a fost până în momentul de față superficială. Iar cetățenii Republicii Moldova au simțit această abordare și o tratează ca atare.

Reprezentanții Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova, reuniți la Chișinău în ședință comună, desfășurată la 18 iunie 2022, adoptă următoarea Declarație comună:

News Moldova îți recomandă și ...   Granturi în valoare de 41,7 milioane de lei pentru dezvoltarea a 61 de companii din Republica Moldova

1. Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esențial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populația Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă și de dificultăți materiale și îi va da speranța că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene și al creșterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiționat asumat de-a lungul timpului de toate forțele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică și parcursul european al Republicii Moldova.

PSD va fi reprezentat în Republica Moldova de Iurie CIOCAN! Miza: "electoratul moldovean" cu cetățenie română - News Moldova

2. Salutăm dinamica excelentă a dialogului și cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România și Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor și infrastructurii. Ne exprimăm dorința de a îmbunătăți, în mod concret, conectivitatea între cele două state, și astfel între Republica Moldova și restul Uniunii Europene, fie că vorbim de transportul aerian, feroviar, rutier, fluvial, fie de domeniul comunicațiilor.

3. Exprimăm satisfacția pentru caracterul deschis și constructiv al conlucrării bilaterale, axat pe obținerea unor rezultate concrete și vizibile care să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor celor două state. Unirea eforturilor noastre reprezintă fundamentul solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin sprijinul României. Un pilon important în acest sens este reprezentat de interconectarea piețelor, iar România se angajează să își sporească sprijinul pentru creșterea competitivității economiei Republicii Moldova și să își intensifice prezența și investițiile în vederea dezvoltării parteneriatului economic într-un climat de stabilitate și de predictibilitate economică asigurat la standarde europene și la nivelul de ambiție asumat de ambele state.

4. Remarcăm, în acest sens, angajamentul solid al autorităților Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domenii precum cel al justiției, combaterii corupției, consolidării statului de drept și a rezilienței, al bunei guvernări, al libertății economice și antreprenoriale și al eficientizării administrației publice, care reprezintă aspecte esențiale atât pentru dezvoltarea de ansamblu a Republicii Moldova, cât și pentru avansarea parcursului său european.

5. România va continua să acorde sprijin robust și constant în cadrul acestor demersuri care vizează obținerea calității de stat candidat și avansarea decisivă, în baza meritelor proprii și a unor eforturi ferme de reformă, a traseului european al Republicii Moldova. România va sprijini accelerarea adoptării standardelor și reglementărilor compatibile cu normele Uniunii Europene, în mod special în domeniul agricol, care pot conduce la creșterea competitivității economiei Republicii Moldova și la un acces cât mai larg pe piața comună europeană.

News Moldova îți recomandă și ...   Agenția de Investiții din Republica Moldova va lansa Programul „Export Missions în România”. Cu ce avantaje vine pentru antreprenori?

PSD va fi reprezentat în Republica Moldova de Iurie CIOCAN! Miza: "electoratul moldovean" cu cetățenie română - News Moldova

6. În spiritul bunei cooperări și al susținerii pentru procesul de integrare europeană, formatul ședințelor comune ale Parlamentelor din ambele state va urmări obiectivul atribuirii unei viziuni strategice activității pe linia legislativelor, inclusiv în cadrul ședințelor Comitetelor comune ale Parlamentelor din România și Republica Moldova. Activitatea pe dimensiunea parlamentară va fi dinamizată inclusiv prin adoptarea unui plan ambițios de acțiuni comune ale Parlamentelor celor două state, menit să susțină agenda de reformare a Republicii Moldova, aspirația comună privind intensificarea cooperării bilaterale, transpunerea legislației europene, transferul de expertiză și avansarea pe calea integrării europene.

7. Exprimăm profunda noastră preocupare față de evoluțiile de securitate din regiune în contextul invaziei militare declanșate de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022. Condamnăm cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internațional. Reiterăm susținerea deplină și compasiunea profundă față de poporul ucrainean, victimă a acestei agresiuni brutale.

News Moldova îți recomandă și …   Deputatul ieșean, Vasile CÎTEA: „9 Mai, trei celebrări şi trei ambianţe separate”

8. Salutăm modul exemplar în care autoritățile României și ale Republicii Moldova, alături de societatea civilă și cetățenii României și ai Republicii Moldova, gestionează numărul impunător de refugiați din Ucraina. Republica Moldova reconfirmă, inclusiv prin aceste eforturi, că este un stat cu vocație europeană, împărtășind în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. România va continua să sprijine Republica Moldova în efortul complex de gestionare a fluxului de refugiați din Ucraina și de menținere a rezilienței societății.

9. Exprimăm hotărârea fermă de a continua strâns conlucrarea și coordonarea în domeniile de competență și interes reciproc: justiție și combaterea corupției, securitatea statului; managementul frontierei și activitatea polițienească; cultură; educație, cercetare, tineret și sport; asistență socială; cooperarea și libertatea economică; domeniul investițiilor și achizițiilor publice; mass-media, sectorul digital și societate informațională; agricultură și sectorul agroalimentar; protecția mediului.

10. Deciziile luate cu această ocazie de către membrii celor două Parlamente vor aprofunda agenda bilaterală și vor promova prioritățile de cooperare convenite între România și Republica Moldova, cu accent asupra necesității accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”.


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top