fbpx
Connect with us

RECUNOAȘTEREA în ROMÂNIA a DIPLOMELOR de învățământ pre-universitar, studii medii de cultură generală, din REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova

RECUNOAȘTEREA în ROMÂNIA a DIPLOMELOR de învățământ pre-universitar, studii medii de cultură generală, din REPUBLICA MOLDOVA


Proiect legislativ important pentru relațiile româno-moldovene în sfera educației, pe agenda Camerei Deputaților

Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, s-a aflat în data de 21 martie 2022,  Poiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021 (PL-x 45/2022) ca lege ordinară.

S-a prezentat Raportul comun realizat de către Comisia pentru învăţământ şi Comisia pentru muncă pentru a fi adoptat. Raportul a fost distribuit la data de 02.03.2022. Prima Cameră sesizată  a fost Camera Deputaților. Proiectul de lege a fost prezentat în Biroul permanent la 15.02.2022. La 16.04.2022,  se împlineşte termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final,  potrivit art.75 alin.(2) din Constituţie şi art.113 din Regulamentul Camerei Deputaților.

Dintre parlamentarii moldoveni, în Comisa de Învățământ a Camerei Deputaților îi regăsim pe  deputații Elena Hărătău (PNL Bacău),Flip Hăvârneanu (USR Iași), Oana Bulai (PSD Neamț), Cătălina Ciofu (PNL Bacău), Cristian Daniel Ivănuță (AUR Iași).

News Moldova îți recomandă și ...   Peste 2.000 de companii de transport și transportatori cu origini românești și moldovenești, care dețin peste 45.000 de camioane, au înființat prima asociație de profil din America de Nord

În Comisia pentru Muncă a Camerei Deputaților, Președinte este deputatul  Adrian Solomon (PSD Vaslui), iar membri din Moldova sunt deputații Dan Șlincu (PSD Botoșani), Mirela Adomnicăi (PSD Suceava), Antonio Andrușceac (PSD Bacău), Monica Berescu (USR Iași), Mara Calista (PNL Neamț), Dumitrina Mitrea (AUR Neamț), Irinel Stativă (AUR Vaslui).

Catalina CIOFU: “prin acest act proiect legislativ cooperarea bilaterală între România și Republica Moldova este consolidată în spiritul politicilor europene privind accesul la sistemul de educație”

Deputatul Cătălina Ciofu, PNL Bacău, membru în Comisa de Învățământ a Camerei Deputaților a mai declarat:

Am sustinut luni (21 martie 2022 – n.r.) în plen adoptarea proiectului de lege. Față de Acordul în vigoare între România și Republica Moldova, actul normativ vine cu îmbunătățiri privind recunoașterea diplomelor, certificatelor și titlurilor științitifice:

  • Recunoașterea anumitor diplome și certificate de nivel preuniveristar din Republica Moldova: diploma de absolvire a liceului, a învățământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor și a școlilor medicale de bază, cu o durată de minim 3 ani de studii, după absolvirea școlii generale de 9 ani de studii;
  • Recunoașterea atestatelor de studii medii de cultură genereală din Republica Moldova eliberate înainte și dupa 2011;
  • Recunoașterea studiilor universitare de scurtă-durată cu studii din învățământul terțiar non-universitar; Recunoașterea diplomelor și certificatelor obținute la absolvirea studtiilor postuniveristare, a studiilor de specializare postuniversitare și a cursurilor de perfecționare de nivel postuniversitar. Astfel sunt facilitate mobilitățile academice și profesionale între cele două state. De asemenea, prin acest act proiect legislativ cooperarea bilaterală între România și Republica Moldova este consolidată în spiritul politicilor europene privind accesul la sistemul de educație și formare profesională al cetățenilor români și a celor din Republica Moldova.Grupul PNL va vota pentru adoptarea actului normativ cu modificările și completările necesare”.În fapt, proiectul de lege dorește să extindă recunoașterea diplomelor în direcții noi, care nu intră în prevederile Acordului bilateral încheiat în 1998 și  aflat în vigoare din 1999

    Este vizată recunoașterea unor diplome de învățământ pre-universitar, studii medii de cultură generală, din Republica Moldova, anterioare și posterioare anului 2011, recunoașterea studiilor universitare de scurtă durată și a specializărilor post0universitare.

    Proiectul legislativ propune ratificarea acordului semnat la 23 noiembrie 2021. Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul la data de 8 februarie 2022

    Proiectul legislativ al cărui raport s-a dezbătut în data de 21 martie,  se încadrează în bunele relații pe care Republica Moldova le are cu România. Recunoașterea studiilor medii din Republica Moldova în România va face posibilă o optimă integrare la studii a tinerilor de peste Prut în universitățile românești, ceea ce pe termen lung, înseamnă o accelerare a unificării pe plan legislativ care este temeiul d netăgăduit al unirii politice care este un deziderat pentru ambele țări, separate de cursul Prutului și vicisitudinile istoriei.

News Moldova îți recomandă și ...   Alfred Kammer, FMI: "Moldova va ieși din criza economică anul viitor, poate puțin mai devreme decât restul Europei"


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Forumul economic regional

Revista economică Moldova Invest, nr.3

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top