fbpx
Connect with us

Regiunea transnistreană, un obstacol în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova? Sprijinul UE acordat Chișinăului

Regiunea transnistreană, un obstacol în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova? Sprijinul UE acordat Chișinăului - News Moldova

Republica Moldova

Regiunea transnistreană, un obstacol în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova? Sprijinul UE acordat Chișinăului

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Peter Stano, a declarat că discuțiile privind aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană în aceste zile sunt cu adevărat istorice

Stano a evidențiat sprijinul financiar și politic acordat Chișinăului pentru consolidarea mecanismelor de combatere a dezinformării și a atacurilor cibernetice.

El a discutat, de asemenea, despre posibilele provocări legate de regiunea transnistreană și impactul acesteia asupra procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană este ferm hotărâtă să sprijine Republica Moldova prin toate mijloacele posibile. Din perspectivă politică, acest sprijin s-a manifestat în principal prin acordarea statutului de țară candidată și, în al doilea rând, prin recomandările formulate de Comisia Europeană în luna noiembrie, care vizează deschiderea negocierilor. Acest lucru a fost afirmat de către Peter Stano în cadrul unei discuții cu jurnaliștii din Republica Moldova.

„S-a spus de mai multe ori, dar este un lucru cu adevărat istoric, iar eu pot să vă mărturisesc, din experiențele mele anterioare, anii 2011-2014, când erau discuții și negocieri privind semnare Acordului de Asociere, vă amintiți cât de dificil era atunci să determini statele membre doar să ia în considerare perspectiva european pentru Rep. Moldova.

Nici nu se putea visa la a pune în discuție perspectiva de membra a UE. Zece ani mai târziu sunteți deja în proces. Este cu adevărat istoric și demonstrează foarte clar cum lucrurile se schimbă rapid nu doar în această parte a Europei, dar de asemenea și geopolitic”, a declarat Peter Stano, potrivit radiochisinau.md.

Peter Stano, oficialul european, a subliniat că în cadrul Uniunii Europene orice este posibil atât timp cât statele membre ajung la un consens. În acest sens, el a menționat conflictul transnistrean, care nu trebuie neapărat să constituie un obstacol în procesul de integrare, așa cum s-a întâmplat în cazul Ciprului.

„Uitați-vă la acest precedent pe care îl avem cu Ciprul care a intrat în uniunea Europeană în granițele recunoscute la nivel internațional, dar există o parte din teritoriul său care este în afara controlului autorităților legitime. Există acolo o frontieră administrativă, e o situație diferită de cea a Rep. Moldova pentru că este o insula.

Dar totuși există mereu soluții posibile iar Uniunea Europeană este cunoscută ca fiind foarte creativă în găsirea de soluții specifice la situații anumite, în cooperare cu partenerii, în situația de față Rep. Moldova. Sunt sigur că acest aspect va fi abordat cu seriozitate atunci când va fi cazul”, a menționat Peter Stano.

La summit-ul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a subliniat că problema legată de regiunea transnistreană a Republicii Moldova nu ar trebui să constituie un obstacol în calea parcursului european al țării.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top