fbpx
Connect with us

Republica Moldova a adoptat planul de deoligarhizare a țării. Ce prevede acesta?

maia sandu - News Moldova

Republica Moldova

Republica Moldova a adoptat planul de deoligarhizare a țării. Ce prevede acesta?


Comisia Națională pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova a aprobat planul de deoligarhizare ca parte a celor 9 recomandări stabilite de Comisia Europeană pentru integrarea țării în Uniunea Europeană. Această decizie a fost luată în cadrul unei ședințe la solicitarea explicită a președintei Maia Sandu

Planul pentru deoligarhizare sau pentru reducerea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice vizează eliminarea lacunelor normative și corectarea deficiențelor practice pentru a preveni utilizarea instituțiilor și resurselor statului în favoarea unor grupuri criminale sau interese private. Acest plan, conform comunicatului de presă al Președinției de la Chișinău, include implementarea unui mecanism de monitorizare periodică a măsurilor propuse de către instituțiile publice pentru a asigura respectarea și aplicarea lor efectivă.

 

Acest plan a fost aprobat în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE) care a avut loc joi. În timpul acestei ședințe, s-a discutat despre progresele realizate de Republica Moldova în implementarea recomandărilor Comisiei Europene, în special în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană.

Participanții au abordat pașii următori pentru a completa toate recomandările Comisiei Europene. De asemenea, s-au concentrat asupra demersurilor diplomatice înaintea ședinței Consiliului European din 14-15 decembrie, cu scopul de a promova inițierea cât mai promptă a negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Aceste informații au fost comunicate de către reprezentanții Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

În luna anterioară, Comisia Europeană a propus țărilor membre UE să demareze negocierile de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la blocul comunitar. Liderii de la Chișinău au interpretat această decizie ca fiind o recunoaștere a eforturilor depuse pentru integrare.

Maia Sandu a subliniat importanța acestei etape pentru viitorul Moldovei, evidențiind că decizia finală privind începerea negocierilor cu țara sa va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.

Pentru a iniția procesul de negociere, Republica Moldova trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care se numără și realizarea unor reforme specifice. În paralel, țara a fost confruntată de mai multe ori cu amenințări din partea Kremlinului legate de un scenariu similar cu cel al Ucrainei.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top