fbpx
Connect with us

Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI

Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI - News Moldova

Republica Moldova

Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat luni că Republica Moldova intenționează să inițieze procesul de retragere din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI), din care face parte, conform informațiilor furnizate de Radio Chişinău, Deschide.md şi Noi.md.

Igor Grosu, preşedintele legislativului moldovean, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă:

“Am luat decizia ca Republica Moldova să iniţieze procesul de denunţare a acordului privind Adunarea Interparlamentară a CSI. După 30 de ani, devine clar că prezența Republicii Moldova în cadrul CSI nu a contribuit la rezolvarea conflictului transnistrean, retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, înlăturarea embargourilor economice și şantajul energetic la care suntem supuşi”.

Igor Grosu a subliniat că apartenența la CSI nu a oferit protecție țărilor membre împotriva atacurilor militare, războiului și ocupației ilegale a teritoriilor suverane. El a afirmat: “După ce Federația Rusă, una dintre țările fondatoare ale CSI, a atacat în mod barbar Ucraina, un alt stat fondator, ocupând teritorii și luând vieți omenești, această organizație nu mai poate fi numită o comunitate”.

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău a menționat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI reprezintă “un prim pas” și că autoritățile “evaluează în prezent pașii următori”.

Comunitatea Statelor Independente (CSI) a fost înființată la 8 decembrie 1991, prin semnarea Acordului de constituire de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei. Republica Moldova a devenit membră a acestei organizații în anul 1994.

Grosu a subliniat că decizia de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a fost luată în urma consultărilor cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), partidul aflat la guvernare (pro-european), și cu președintele Maia Sandu, conform informațiilor furnizate de Noi.md.

El a declarat:

“După numeroase discuții cu cetățenii în timpul vizitelor în teritoriu, discuții în cadrul fracțiunii parlamentare PAS și consultări cu președinta Maia Sandu și reprezentanții guvernului, anunț că am luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente’.

El a adăugat că va propune în curând legislativului să ceară în mod oficial premierului Dorin Recean să pregătească un proiect de lege pentru a denunţa acordul, notează EFE.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top