fbpx
Connect with us

S-a încheiat al doilea tur al alegerilor locale din R. Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cel mai bun scor politic

presedintele-republicii-moldova,-maia-sandu:-“se-urmareste-schimbarea-puterii-legitime-de-la-chisinau-pe-una-ilegitima,-care-sa-puna-tara-la-dispozitia-rusiei”

Republica Moldova

S-a încheiat al doilea tur al alegerilor locale din R. Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cel mai bun scor politic

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


În turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova, care a avut loc duminică, 19 noiembrie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), obține cel mai bun scor politic, deși nu a câștigat niciun municipiu

Astfel, partidul de guvernământ din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu, nu a reușit să obțină niciun mandat de primar în cele 11 municipii unde au avut loc alegeri locale.

PAS a suferit cea mai semnificativă înfrângere la Chișinău, unde candidatul Ion Ceban a câștigat în primul tur. Ceban este perceput ca un posibil contracandidat al Maiei Sandu în viitoarele alegeri prezidențiale.

Cu toate că a pierdut primăriile în marile orașe, PAS a obținut cel mai bun scor politic, adică votul pentru consilierii locali și consilierii raionali. O strategie crucială pentru PAS este acum formarea de alianțe în consilii, dat fiind că partidul nu beneficiază de aliați naturali în rândul partidelor de opoziție.

După ce a pierdut în primul tur municipiile Chișinău, Cahul, Ceadîr-Lunga, Hîncești, Orhei, Soroca și Strășeni, PAS a înregistrat o altă pierdere duminică în turul al doilea al alegerilor locale, și anume în municipiul Ungheni.

Aici, conform datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, independentul Vitalie Vrabie s-a impus cu 57,58%, învingându-l pe reprezentantul PAS, Dionisie Ternovschi. Este de menționat că Ungheni a fost singurul municipiu din turul doi unde partidul Maiei Sandu a prezentat un candidat.

La Bălți, reprezentantul Partidului Nostru, Alexandr Petkov, a câștigat turul al doilea cu 59,63%, învingându-l pe candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Maxim Moroșanu, care a obținut 40,37% din voturi.

La Comrat au intrat în turul al doilea doi independenţi, Serghei Anastasov obţinând victoria în faţa lui Nicolai Dudoglo cu un scor de 58,52% la 41,48%.

În municipiul Edineț, primar a fost ales Constantin Cojocari de la Liga Orașelor și Comunelor, întrucât a fost votat de 51,64% dintre electori. Contracandidatul său, Oleg Sanduleac de la PSRM, a obținut 48,36% din voturi.

Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), PAS a obţinut victoria în 66 din cele 273 de localităţi în care s-a desfăşurat al doilea tur de scrutin.

În total, după cele două tururi de alegeri, Partidul Acţiune şi Solidaritate a obţinut cele mai multe mandate, 291, dar fără a câştiga vreun municipiu, urmat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova cu 144 de mandate.

În 617 localități, inclusiv municipiul Chișinău, primarii au fost aleși în primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate. În această fază, Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut cel mai mare număr de mandate, respectiv 225, însă niciunul într-un municipiu. A fost urmat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cu 99 de mandate.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top