fbpx
Connect with us

Starea de urgenţă, PRELUNGITĂ cu încă 60 de zile în Republica Moldova

dorin recean - News Moldova

Republica Moldova

Starea de urgenţă, PRELUNGITĂ cu încă 60 de zile în Republica Moldova


Joi, parlamentul din Chișinău a votat în favoarea prelungirii stării de urgență în Republica Moldova pentru următoarele 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie 2023. Guvernul a propus această măsură, iar 61 de parlamentari au votat în favoarea acestei decizii, în timp ce 14 au votat împotrivă, din totalul de 101 de locuri din legislativ

Conform autorităților, situația de securitate în regiune este încă fragilă, iar Republica Moldova este expusă la o gamă largă de manifestări ale “războiului hibrid”.

Acestea au ca scop destabilizarea țării și includ propagarea de știri false și manipulări în mediul online, inclusiv cele cu conotații militare, îndemnuri la ură, xenofobie și separatism.

Premierul Dorin Recean a motivat necesitatea prelungirii stării de urgenţă prin agresiunea rusă care continuă în Ucraina şi care, prin consecinţele sale, afectează şi Republica Moldova.

‘Din păcate, războiul profund injust şi imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecinţe care se resimt inclusiv în ţara noastră’, a precizat acesta.

Recean a subliniat că prelungirea stării de urgență este absolut necesară din cauza faptului că Republica Moldova se confruntă în continuare cu elemente ale unui “război hibrid” menit să împiedice țara să devină o națiune liberă și integrată în Uniunea Europeană.

Premierul moldovean a menționat că țara este supusă constant unor atacuri hibride, care au scopul de a destabiliza Republica Moldova. El a menționat recentele proteste plătite din luna martie, organizate de Partidul ȘOR, un partid prorus condus de oligarhul fugar Ilan Șor.

În timpul dezbaterilor, Grigore Novac, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a afirmat că autorităților le convine starea de urgență, adăugând că ar fi așteptat o dezbatere mai substanțială cu privire la necesitatea prelungirii acesteia.

În februarie 2022, Parlamentul Republicii Moldova a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 60 de zile, pe baza situației de securitate din regiune și a necesității de a asigura securitatea națională. De atunci, starea de urgență a fost periodic prelungită, conform surselor media.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top