Connect with us

TRANSNISTRIA în fața “PORȚILOR EUROPEI”! „Este foarte important să evităm orice escaladare”

Republica Moldova

TRANSNISTRIA în fața “PORȚILOR EUROPEI”! „Este foarte important să evităm orice escaladare”

Istoricul roman Titus Livius a fost cel care a folosit expresia “Hannibal ante portas”, Hannibal în fața porților

Era o trimitere la teama pe care o inspira cetățenilor romani generalul cartaginez Hannibal, cel care a trecut munții Alpi însoțit de elefanți și a câștigat mai multe lupte împotriva oștilor Imperiului Roman. Frica romanilor era atât de mare încât se zice că părinții îi foloseau numele pentru a-și cuminții copii neastâmpărați.

În aceste zile, Uniunea Europeană se confruntă cu aceiași spaimă – “Transnistria ante portas”. La porțile imperiului european se află Republica Moldova, care are pe teritoriul său din stânga Nistrului, cel necontrolat,  unul dintre cele mai mari depozite de muniții din regiune, depozitul de la Colbasna. În 2005, experții Academiei de Științe a Republicii Moldova au efectuat un studiu care a atenționat că o eventuală explozie a acestuia poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de o capacitate de 10 kilotone. Raza de acțiune a exploziei poate ajunge la 40-50 de kilometri, efectele acesteia pot fi comparate cu cele ale unui cutremur de 7-7,5 grade pe scara Richter.

Se schimbă PARADIGMA de SECURITATE la CHIȘINĂU! UE înarmează Republica MOLDOVA

În opinia Șefului statului moldovean, cea mai mare amenințare este cea militară

Sandu a făcut trimitere la declarația unui general rus, care a declarat că un control asupra sudului Ucrainei ar asigura o cale către Transnistria.

Aceasta este cheia descifrării vizitei președintelui Consiliului European, Charles Michel, la Chișinău – întărirea capacității de reziliență a forțelor armate moldovene prin oferirea de echipamente militare și sprijin pentru combaterea atacurilor cibernetice. Ministerul moldovean de Externe a precizat că echipamentele militare care vor fi oferite nu sunt letale iar asistența vine prin intermediul Instrumentului european pentru pace, European Pace Facility. “Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal”, au subliniat comunicatorii acestui minister.

Cotidianul britanic „The TIMES”: Rusia planifică atacarea Republicii Moldova

Oficialul european a declarat în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele moldovean că, Uniunea Europeană dorește să mențină stabilitatea în regiune

Este foarte important să evităm orice escaladare. Vrem să menținem stabilitatea”, a spus Michel.

Chiar dacă nu a făcut trimitere la regiunea transnitreană, șeful Consiliului European a avut-o în vedere, iar mesajul transmis a avut doi destinatari : Ucraina și Federația Rusă. Există suficiente semnale publice din partea autorităților militare ucrainene care spun că ar fi tentate să securizeze regiunea transnistreană.

Un alt mesaj important este destinat decidenților politici moldoveni care, potrivit înaltului oficial de la Bruxelles vor continua să primească susținerea economică și politică a Uniunii Europene

Charles Michel a precizat că răspunsul Uniunii Europene la cererea statului moldovean de aderare la Uniunea Europeană va fi publicat în regim accelerat, în luna iunie.

Răspunsul solidar al înalților funcționari europeni vine și ca urmare a presiunilor făcute de europarlamentarii români care au cerut în plenul Parlamentului European creșterea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Aflat la Chișinău, președintele Consiliului European arătă că Europa nu-i va abandona pe moldoveni. Dar, castanele fierbinți trebuie scoase cu mâinile moldovenilor.


Jurnalist, Republica Moldova, experienta jurnalistica din 1993

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Republica Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top