fbpx
Connect with us

Valeriu MUNTEANU, AUR Moldova : „Scopul axei Berlin/Moscova după alegerile parlamentare este transnistrizarea BASARABIEI”

Valeriu MUNTEANU, AUR Moldova : „Scopul axei Berlin/Moscova după alegerile parlamentare este transnistrizarea BASARABIEI” - News Moldova

Republica Moldova

Valeriu MUNTEANU, AUR Moldova : „Scopul axei Berlin/Moscova după alegerile parlamentare este transnistrizarea BASARABIEI”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Partidul Alianța pentru Unirea Românilor nu va participa la o alianță post electorală în Parlamentul de la Chișinău în care va fi prezent, Dodon, Usatâi sau Șor

Valeriu Munteanu, ex-președintele Uniunii Salvați Basarabia,  candidatul Partidului pentru Unirea Românilor la funcția de deputat a declarat, în cadrul unui interviu realizat de NewsMoldova, că formațiunea politică din care face parte nu va face alianță post-electorală cu Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Blocul electoral Usatâi ori cu Partidul Șor.

„În viitorul Parlament al Republicii Moldova Partidul Alianța pentru Unirea Românilor nu va participa la formarea unei coaliții parlamentare de guvernământ alături de Dodon/Voronin, Usatâi sau Ilan Șor. Toate aceste personaje politice sunt toxice”, a spus Munteanu.

În același timp, întrebat de reporterul News Moldova, dacă Alianța pentru Unirea Românilor ar putea participa la o alianță PAS/Usatâi pentru formarea majorității parlamentare instaurării exacutivului moldovean, Munteanu a declarat că “scopul politic al Partidului Alianța pentru Unirea Românilor este tocmai blocarea unei astfel de alianțe. O alianță post-electorală PAS/Usatâi este una care duce la federalizarea și transnistrizarea Republicii Moldova”.

„Logica de comportament a  AUR în viitorul Parlament al Republicii Moldova este cea de blocare a unei coaliții est-vest, adică o coalizare între deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (pro-prezidențial) și deputații Blocului electoral Usatâi. În cazul în care un asemenea sceariu post-electoral nu va fi posibil, Moscova va forța repetarea unei coaliții între PAS și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Valeriu MUNTEANU, AUR Moldova : „Scopul axei Berlin/Moscova după alegerile parlamentare este transnistrizarea BASARABIEI” - News Moldova

Toți comentatorii politici de la Chișinău cunosc că, după alegerile parlamentare, scopul Moscovei și al Berlinului este cel de formare a unei coaliții postelectorale care să fie favorabilă federalizării Republicii Moldova”, a explicat politicianul moldovean.

Potrivit lui Munteanu, implicarea axei Berlin/Moscova în politica internă din Republica Moldova are ca scop federalizarea statului moldovean pentru exportul modelului de reglementare a conflictului transnistrean în estul Ucrainei

„Berlinul și Moscova nu vin să planteze panseluțe la Chișinău. Implicarea Berlinului și a Moscovei în politica basarabeană are ca scop federalizarea statului moldovean și exportul acestei modalități de reglemntare a conflictului transnistrean către estul Ucrainei ca mod de rezolvarea a conflictului din Donbas”, a concluzionat Munteanu.

Întrebat de analistul politic Ion Ștefanovici care este rolul politicienilor de la București în complicata ecuație electorală de la Chișinău, Valeriu Munteanu a declarat că “Bucureștiul oficial nu vrea să se ia cu istoria de piept”.

Valeriu MUNTEANU, AUR Moldova : „Scopul axei Berlin/Moscova după alegerile parlamentare este transnistrizarea BASARABIEI” - News Moldova

Dacă politicienii de la București vor alege în chestiunea basarabeană, punctul de vedere german – al federalizării – istoria nu-i va ierta. Politicienii AUR de la București nu-i vor ierta. Românii nu-i vor ierta. Funcțiile nu veșnice ”, a atenționat politicianul moldovean.

Valeriu Munteanu a concluzionat că oficialii statului român ar trebui să ia exemplu de la poziția oficială a Poloniei în cadrul Uniunii Europene.

”Politicienii români ar trebui să urmeze modelul de comportament al conservatorilor polonezi în relația lor cu oficialii europeni. România ar trebui să urmeze acest exemplu și să își apere interesul național”, a punctat acesta.

În timpul campaniei electorale din Republica Moldova, News Moldova realizează o serie de interviuri cu caracter informativ cu reprezentanții principalilor actori politici care participă la cursa electorală. Locuitorii teritoriului dintre Prut și Nistru sunt chemați la urne pe data de 11 iulie. Este pentru prima dată când o instituție media din România realizează un pod informațional peste Prut  în timpul unei campanii electorale din Republica Moldova.


Jurnalist, Republica Moldova, experienta jurnalistica din 1993

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top