fbpx
Connect with us

Republica Moldova și UE vor stabili un parteneriat de securitate și apărare

Republica Moldova și UE vor stabili un parteneriat de securitate și apărare - News Moldova

Revista Moldova Invest – editii

Republica Moldova și UE vor stabili un parteneriat de securitate și apărare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că Republica Moldova și Uniunea Europeană vor încheia un Parteneriat de Securitate și Apărare, un aranjament politic ce va consolida cooperarea în sfera securității și apărării

Acest parteneriat urmează să fie semnat conform obiectivelor stabilite în Strategia Securității Naționale a Republicii Moldova.

Parteneriatul va acționa ca un cadru general pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, incluzând asistența pentru consolidarea rezilienței, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării și sprijinul pentru sectorul apărării. De asemenea, va facilita participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor și va promova un management integrat al frontierelor.

Potrivit Ministerului de Externe, acest parteneriat va oferi o bază solidă pentru o cooperare mai sistemică și va permite desfășurarea unor dialoguri periodice între cele două părți în domeniul securității și apărării. Documentul care va reglementa acest parteneriat nu va fi un tratat internațional, ci se va baza pe angajamente politice.

Propunerea Uniunii Europene de a încheia acest Parteneriat de Securitate și Apărare a fost remarcată și de presa internațională, inclusiv de jurnaliștii publicației Financial Times din Marea Britanie. Aceștia au subliniat că aceste măsuri vor reprezenta cel mai profund pas oficial care leagă apărarea națională a Republicii Moldova de partenerii occidentali.

Astfel, acest parteneriat se anunță a fi un pas semnificativ în consolidarea relațiilor de securitate și apărare între Republica Moldova și Uniunea Europeană, având potențialul de a aduce beneficii considerabile pentru ambele părți implicate.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Revista Moldova Invest – editii

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top