fbpx
Connect with us

Aflată în închisoare, Elena Udrea vede în zecile de mii de DEȚINUȚI care stau degeaba o soluție pentru șantierele țării: ”De ce să umplem țara cu africani și asiatici?”

Aflată în închisoare, Elena Udrea vede în zecile de mii de DEȚINUȚI care stau degeaba o soluție pentru șantierele țării: ”De ce să umplem țara cu africani și asiatici?” - News Moldova

Romania

Aflată în închisoare, Elena Udrea vede în zecile de mii de DEȚINUȚI care stau degeaba o soluție pentru șantierele țării: ”De ce să umplem țara cu africani și asiatici?”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Elena Udrea, fost ministru, actualmente în detenție la Penitenciarul de femei Târgșorul Nou pentru o condamnare de 6 ani în dosarul Gala Bute, oferă sfaturi Ministerului Justiției. Ea subliniază că instituția ar trebui să se concentreze nu doar pe extinderea închisorilor și construirea unora noi, cu costuri semnificative, ci și pe reintegrarea și reabilitarea deținuților:„În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați care stau fără să facă nimic în pușcării?”

În detenție din iunie 2022, Elena Udrea a transmis un mesaj pe platforma Facebook, sugerând angajatorilor o „alternativă mult mai avantajoasă” în ceea ce privește forța de muncă – deținuții.

Constructorii autostrăzii Pitești – Sibiu se plâng că nu au muncitori și caută forță de muncă în satele de pe traseul șantierului. Pentru că nu găsesc, au spus că vor apela la muncitori străini. De ce nu angajează deținuți? În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați, care stau fără să facă nimic în pușcării? Este o varianta mult mai avantajoasă pentru angajatori, care ar obține forță de muncă mai sigură și la costuri mult mai mici, aducând astfel benefici atât penitenciarelor, care încasează o parte din salarii, cât și deținuților.Aceștia vor câștiga bani si zile deduse din pedepse, dar cel mai important, ei își vor menține capacitatea de muncă, se vor reabilita si integra mult mai bine si rapid in societate dupa eliberare”, scrie Elena Udrea.

Elena Udrea dă sfaturi și Ministerului Justiției, subliniind că acesta ar trebui să se concentreze nu doar pe extinderea și construirea de noi închisori, cu cheltuieli considerabile, ci și să se dedice reintegrării și reabilitării deținuților. Ea propune cu entuziasm reintroducerea pedepsei cu executare la locul de muncă, o practică pe care o consideră „foarte utilă și eficientă în trecut”. Udrea argumentează că această abordare ar permite transformarea zecilor de mii de deținuți în forță de muncă productivă, în loc să-i ținem inactivi în închisori, generând astfel economii și evitând aducerea de străini pentru construcția infrastructurii, cum ar fi autostrăzile:

Astfel, în loc să ții zeci de mii de oameni buni de treabă în pușcării fără să îi pui să facă nimic, doar cheltuind 400.000.000€ anual cu întreținerea lor, mai bine ar fi să îi pui să își indrepte greșelile muncind. În felul acesta nu ar mai fi nevoie sa aducem străini să ne construiască autostrăzile

Elena Udrea, fost ministru și actualmente în detenție la Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, executând o pedeapsă de 6 ani în dosarul Gala Bute. Condamnarea sa a fost pronunțată în iunie 2018 și confirmată definitiv în aprilie 2022, după respingerea unei contestații în anulare

În 2018, în momentul pronunțării sentinței, Udrea se afla în Costa Rica, având deja statut de refugiat. Cu toate acestea, în octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și ulterior închisă. Eliberarea sa din închisoare în decembrie 2018 a survenit după ce Curtea Constituțională a declarat ilegale completurile de 5 judecători de la instanța supremă.

Udrea a revenit în România în iulie 2019, după aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Anunțul revenirii sale a fost făcut pe Facebook, indicând că renunțase voluntar la statutul de refugiat pentru a-și crește fiica acasă.

În 2022, în contextul confirmării deciziei definitive de condamnare în dosarul Gala Bute, Udrea a încercat să fugă din țară, fiind ulterior capturată în Bulgaria. A petrecut peste două luni în arest în timpul procesului de extrădare, fiind adusă în România în iunie 2022 și încarcerată la Penitenciarul Târgșor.

Deciziile definitive ale instanței în dosarul Gala Bute au inclus pedepsele următoare:

  • Elena Udrea – 6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Udrea – 3 ani de închisoare cu executare
  • Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – 1 an și 6 luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții – 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme – 2 ani și 6 luni cu suspendare

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Elena Udrea a fost obligată să plătească despăgubiri civile în valoare de aproape 3 milioane de euro și a avut de confiscat sume semnificative. Rudel Obreja a fost obligat să plătească despăgubiri și să-i fie confiscate sume considerabile.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top