Connect with us

Angajații din Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF intră astăzi în grevă japoneză

Angajații din Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF intră astăzi în grevă japoneză - News Moldova

Romania

Angajații din Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF intră astăzi în grevă japoneză

Angajații din Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF au planificat să organizeze miercuri o formă de protest cunoscută sub numele de grevă japoneză. Motivul nemulțumirii lor este decizia Guvernului de a exclude angajații din Ministerul Finanțelor și instituțiile subordonate de la majorarea salariilor cu 5% în anul următor, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Sindicatul Național Meridian, care reprezintă membrii angajați în cadrul Ministerului Finanțelor și instituțiilor asociate, va iniția pe data de 27.12.2023 o acțiune de protest prin adoptarea unei greve japoneze, în care participanții vor purta o banderolă albă. La acest protest vor lua parte membrii organizației din cadrul aparatului central al Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Trezoreriilor din București și Autorității Vamale Române, conform comunicatului emis de sindicaliști.

Ei exprimă nemulțumirea față de intenția Guvernului României de a excepta personalul din aceste instituții de la creșterea salarială de 5% care urmează să aibă loc anul viitor.

Potrivit acestora, angajații din aceste entități sunt nemulțumiți de faptul că, conform Ordonanței de Urgență nr. 115 adoptată recent, salariile de bază ale personalului plătit din fonduri publice ar urma să crească cu 5% față de nivelul din luna decembrie 2023. Cu toate acestea, declarațiile purtătorului de cuvânt al Guvernului, domnul Mihai Constantin, sugerează că în noul act normativ care va fi adoptat săptămâna viitoare, personalul din sistemul fiscal nu va beneficia de această creștere de 5% pentru anul următor, justificând această decizie prin menționarea că aceștia „au beneficiat deja în acest an de majorări salariale„.

Sindicatul afirmă că această afirmație oficială induce o confuzie în rândul publicului, sugerând că personalul Ministerului Finanțelor ar fi deja beneficiat de o majorare salarială conform articolului XI al Ordonanței de Urgență nr. 81/2023.

Ei clarifică faptul că, prin acel act normativ, s-a corectat o injustiție salarială existentă de șase ani, eliminând diferențele de salarizare între angajații care ocupă aceeași poziție și desfășoară aceeași muncă. Această corecție a fost implementată începând din anul 2017, fără nicio intervenție din partea autorităților, iar angajații au contribuit la bugetul de stat, sumele din salariile lor fiind direcționate către acesta, prin diminuarea acestora lunar cu milioane de lei.

Sindicatul consideră că decizia de a exclude această categorie profesională de la creșterea salarială oferită altor angajați din sectorul bugetar reprezintă o formă de discriminare perpetuată de statul român în ani precedenți și, ca urmare, anunță continuarea protestelor. În cazul în care această măsură va fi adoptată, aceștia nu exclud posibilitatea unor acțiuni mai radicale.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top