fbpx
Connect with us

Autostrada Moldovei în pericol să piardă finanțarea pentru secțiunea Targu Mureș – Miercurea Nirajului

Autostrada Moldovei în pericol să piardă finanțarea pentru secțiunea Targu Mureș – Miercurea Nirajului - News Moldova

Romania

Autostrada Moldovei în pericol să piardă finanțarea pentru secțiunea Targu Mureș – Miercurea Nirajului

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Asociația Moldova Vrea Autostrada aduce în atenție o nouă amânare a termenului de atribuire a licitației pentru secțiunea 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului

Această porțiune este inclusă în finanțarea din PNRR și are termenul de finalizare până în vara anului 2026. Până în prezent, a suferit patru amânări.

Termenul pentru evaluarea ofertei tehnice și financiare a Autostrăzii A8 a fost amânat de mai multe ori, ajungând în final la data de 17 noiembrie 2023. Reprezentanții Asociației Moldova Vrea Autostrada afirmă că există o întârziere de aproape șase luni în etapa de licitație, iar contractul de execuție trebuie semnat cel târziu până la sfârșitul acestui an.

Dacă procedurile nu sunt accelerate, secțiunea de autostradă nu va fi realizată nici în 2026

Adrian Covăsnianu, fost Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, a subliniat că există o întârziere semnificativă încă din etapa embrionară a licitației pentru secțiunea 1 din sectorul montan al Autostrăzii A8. Faptul că vorbim de o întârziere de 5-6 luni în această etapă indică un risc considerabil. Dacă contractul nu va fi semnat până la sfârșitul acestui an, atunci șansele ca această secțiune să fie implementată până în august 2026 sunt destul de reduse.

Autostrada Moldovei în pericol să piardă finanțarea pentru secțiunea Targu Mureș – Miercurea Nirajului - News Moldova

Reprezentanții Asociației atrag atenția că, deși România a obținut finanțare din fonduri europene, aceasta este disponibilă cu respectarea unor termene foarte clare.

Covăsnianu adaugă că, în ceea ce privește procedura de licitație, informațiile sunt secretizate, ceea ce este normal. Lipsa comunicării din partea CNAIR în legătură cu această etapă și această nouă întârziere poate, cel mult, să ridice speculații și presupuneri. Dacă privim la nivel de speculație sau presupunere civică, putem spune că există o serie de aspecte care necesită clarificare. Există numeroase clarificări la care CNAIR trebuie să răspundă.

Asociația Moldova Vrea Autostrada subliniază, de asemenea, că și alte proiecte majore de infrastructură din regiune se află în întârziere și necesită atenție.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top